Många föräldrar är kritiska till den nyöppnade förskolan Foto: SVT

Stora brister när Filipstad öppnar ny förskola

Uppdaterad
Publicerad

Det är akut brist på platser inom barnomsorgen i Filipstad. Nu försöker kommunen lösa problemet med en provisorisk förskola.

Men föräldrar, personal och fack är kritiska.

– Det är respektlöst, säger en av föräldrarna.

I en källarlokal, nerför en trappa, genom en lång korridor där kläder, gamla bord och kartonger står uppställda längs sidorna och nedför ytterligare en trappa ligger förskolan Lyckebo.

Rinnande vatten saknas vid skötbordet där barnens blöjor ska bytas Foto: SVT
Filipstadsförskola

Det saknas rinnande vatten vid skötbordet där barnens blöjor ska bytas, toalett finns i en helt annan del av fastigheten.

Nödutgången är vid ett fönster strax under taket.

-  Det är respektlöst av kommunen att behandla oss föräldrar så här, säger Jonas Einemo, pappa till ett av barnen på förskolan.

Vill ha hållbar lösning

Carolina Brosius säger att hennes son erbjudits plats i barnomsorgen i Storfors och hon överväger att placera sitt barn där istället. Hon är inte alls nöjd med den plats de erbjudits.

– De måste hitta en lösning som är hållbar. De säger att det här är tillfälligt men när jag frågar dem är tillfälligt ett till två år, säger hon.

Den provisoriska förskolan ligger i en källarlokal Foto: SVT

Lise Arvidsson, barnskötare på förskolan, säger att det krävs omedelbara åtgärder.

– De har varit här, de har sett hur vi har det, de förstår vad vi lever i, det ska ordnas nu, säger hon.

LÄS MER: Kommunledningen lovar lösning första halvåret

Hon säger att personalen inom förskolan redan 2014 skrev ett brev till kommunpolitikerna och uppmanade dem att satsa och bygga en förskola med fem avdelningar.

– De byggde en förskola med tre avdelningar och nu står vi här i dag, säger hon.

Facket hotar med skyddsombudsstopp

Och facket hotar nu med att stoppa arbetet.

– Just nu uppfyller det inte kraven man kan ställa på en förskola, säger Louise Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Filipstad.

Hon säger att hon hoppas att kommunen gör de åtgärder som krävs så skyddsombudet inte behöver stoppa arbetet av arbetsmiljöskäl.

– Men det är ju den åtgärd vi som fackliga representanter kan ta till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filipstadsförskola

Mer i ämnet