Skillnaderna oroar Riksidrottsförbundet Foto: TT/SVT

Stora skillnader i kommunernas bidrag till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora skillnader i hur mycket pengar som landets kommuner väljer att bidra med till sina idrottsföreningar. För Värmlands del utmärker sig två kommuner i statistiken – Kil och Munkfors.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt siffror från kommun- och landstingsdatabasen, Kolada, för att räkna ut hur stort bidrag varje kommun ger till sina idrottsföreningar utslaget per invånare.

Bidragen varierar stort – från 424 kronor per invånare i Bergs kommun till 5 kronor per invånare i Öckerö kommun.

– I princip ligger det stationärt, vilket inte är någon fara om man tittar på ett enstaka år, men om det fortsätter i flera år kan man börja bli orolig, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

LÄS MER: Idrottshallarna räcker inte till alla aktiva barn

För Värmlands del utmärker sig Kils kommun som bidrar med 251 kronor per invånare – vilket är tionde mest i hela landet. Munkfors* kommun hamnar bara tre placeringar från botten av listan genom att bara bidra med 13 kronor per invånare.

Men enligt Munkfors kommun är de uppgifterna felaktiga och att den korrekta siffran är 410 kronor per invånare. De skriver i ett pressmeddelande att felet beror på de rapporterat in sina siffror på fel sätt och att den mänskliga faktorn ligger till grund för detta.

Genomsnittet i Sverige, för hur stort bidrag som ges, ligger på 89 kronor per invånare.

– Det finns också en fördelningsproblematik som kommunerna kan fundera på. När man sänker eller ligger stilla med sådana här bidrag, så blir effekten ofta att medlemsavgifterna höjs, och det slår mot vissa grupper. Vi tycker inte om att medlemsavgiften blir exkluderande, säger Björn Eriksson, till Nyhetsbyrån Siren.

Reglerna för det kommunala bidraget till idrottsföreningarna kan variera. Det kommunala bidraget är inte samma sak som det statliga lokala aktivitetsstödet (LOK), som idrottsföreningar som uppfyller vissa kriterier också kan ansöka om.

Kil 251 kr

Eda 176 kr

Arvika 146 kr

Grums 110 kr

Filipstad 103 kr

Storfors 99 kr

Kristinehamn 92 kr

Säffle 78 kr

Hammarö 57 kr

Hagfors 55 kr

Karlstad 47 kr

Torsby 45 kr

Sunne 44 kr

Forshaga 35 kr

*Munkfors 13 kr (410 kr)

Årjäng (ingen uppgift)

*FOTNOT: Munkfors kommun uppger att uppgifterna är felaktiga och att de egentligen ger 410 kr per invånare.

Källa: Kolada/Riksidrottsförbundet/SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.