Invånarna i Storfors kommun betalar mest av alla i Värmland för sina politiker. Foto: SVT

Storfors säljer tomt för en krona

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen röstade kommunfullmäktige i Storfors igenom ett beslut om att sälja industrimark till företaget ASG – som planerar att bygga en konceptfabrik för fiskodling – för en krona.

– Det känns jättebra. Jag ser detta som jättepositivt för Storfors utveckling och framtid. Alla fabriker som etablerar sig i samhället ger nya arbetstillfällen och därmed tillväxt till samhället och den framtidsvision vi har inom kommunen, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S).

Sammanlagt planeras bygget av tre fabriker i Storfors där den första väntas tillföra mellan 80 till 100 nya arbetstillfällen inom kommunen.

– Tanken är att vi under sommaren skriver köpavtal mellan kommunen och ASG. Nu när beslutet är taget kan företaget börja ansöka om bygglov och kommer då börja bygga senast under december 2022, säger Hans Jildesten.

Säljer för en krona

Enligt Hans Jildesten är priset marken säljs för en symbolisk summa.

– Så har vi gjort i alla herrans år mot företag som vill etablera sig i Storfors. Det nyttjar kommunen på lång sikt, säger han.

Fullmäktige beräknar att det ska vara kostnadsneutralt vilket innebär att kommunen varken ska förlora eller tjäna på affären.

Till en början kommer kommunen investera runt 15 miljoner kronor på bland annat läggningen av nya rör och vattenrening som krävs för fiskodlingen. Planen är att företaget ska betala tillbaka detta till kommunen över tid, då de betalar för vattnet de brukar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.