Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Larsson (M): ”Det är bedrövligt” Foto: SVT

Storfors tvingas revidera budgeten efter rekordminus

Publicerad

Sex av länets kommuner gick minus 2019. Det visar en ny sammanställning. Det i särklass största minusresultatet per invånare har Storfors. Minus 3 235 kronor.

– Det är väldigt mycket pengar och nu är det så att kommunallagen säger att det här ska återställas inom tre år, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S).

Därför måste nu budgeten för 2020 göras om och på ett kommunstyrelsemöte på måndag tas frågan upp.

Sex kommuner med minusresultat

Storfors redovisade totala minusresultat var på 13 miljoner. Sex av länets kommuner visar minussiffror för 2019. Det gjorde också Filipstad, 21,4 miljoner, Torsby -11,5 miljoner, Kristinehamn -8,7 miljoner, Eda -2,5 miljoner och Säffle -1,9 miljoner.

I Storfors har skatten höjts med 68 öre  och 15 personer har varslats om uppsägning. Men ytterligare besparingar väntar.

Oklart om det blir fler varsel

– Det krävs många olika åtgärder och granska hela verksamheten igen, säger Hans Jildesten, men kan inte säga om det väntar fler uppsägningar eller hur besparingarna kommer att slå.

Stefan Larsson (M), som är kommunpolitiker i Storfors säger att de ekonomiska problemen i kommunen byggts upp under flera år och att de nu bör skala bort allt som inte är nödvändigt för att slå vakt om skola, vård och sådant som en koommun måste erbjuda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer