Foto: Scanpix

Stormen som kom av sig

Publicerad

Elnätsbolaget Ellevio befarade tiotusentals strömavbrott när stormen Knut drog in över Värmland. Men stormen kom av sig.

Vid åttatiden på lördagsmorgonen var runt 700 abonnenter i Värmland strömlösa, merparten av dem, 190 stycken, återfanns i Storfors.

– Det såg betydligt bättre ut än befarat när jag vaknade i morse, säger Anders Öberg som är elnätschef vid Ellevio i Karlstad.

Ellevio uppskattar att runt 5 000 kunder drabbats under natten. De flesta avbrotten var åtgärdade redan under lördagsmorgonen. Men än är inte alla fel avhjälpta och de kan bli fler.

– Det kan vara så att nya avbrott upptäcks i takt med att folk vaknar, säger Anders Öberg.

Befarade stora elavbrott

Den exakta omfattningen av elavbrott är alltså inte klarlagd. Klart är dock att de är färre än befarat.

– För drygt en månad sen hade vi 10 000 kunder utan el och man kan tänka sig att det blir så illa en gång till, beaktat vad SMHI har sagt, sade Anders Öberg i samband med att de förberedde sig för stormen i torsdags.

Då hade SMHI gått ut med en klass 2-varning med risk för stormbyar i Värmland. Men efter att stormen bedarrat återstår endast en klass 1-varning för kuling på Vänern.

Fallande träd

Bortsett från ett antal strömavbrott har fallande träd över vägar samt träd som fallit över några byggnader rapporterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer