148 miljoner satsas i Värmland på att utveckla tjänster för digital hälsovård. Foto: SVT

Storsatsning på digitala hälsotjänster i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu görs en storsatsning på att utveckla ett centrum för digitala hälsotjänster. Och det ska ske i Värmland.

– Det här är jättebra av många skäl. Det här är framtiden, säger Tomas Riste (S), regionråd i Värmland.

Tanken är att 148 miljoner kronor ska satsas under en tioårsperiod på att utveckla ett kompetens- och innovationscenter i Värmland för att bygga en miljö där framtidens digitala hälsotjänster ska utvecklas.

Det är en nationell satsning som statliga innovationsmyndigheten Vinnova står bakom.

IT-klustret Compare ska leda utvecklingsarbetet som finansieras bland annat av Vinnova, Region Värmland och Landstinget i Värmland. 

– Det här är oerhört glädjande nyheter. För oss är det viktigt att vi utvecklar digitala lösningar som är användarvänliga och kostnadseffektiva för att vården ska bli mer tillgänglig och till nytta för värmlänningarna, säger Fredrik Larsson (M), landstingsråd på Landstinget i Värmland i ett pressmeddelande.

Exakt vad man räknar med att komma fram till och vilken nytta människor kan ha av de digitala hälsotjänster som ska utvecklas är något oklart.

– Det vore förmätet av mig om jag ska tala om vad man ska komma fram till. Det är ju det som är själva idén, själva konceptet, säger Tomas Riste.

Han säger att det är en bra chans för Värmland att flytta fram positionerna när det gäller IT.

– Vi hoppas att de digitala hälsotjänsterna kommer till nytta i hela Sverige, säger Tomas Riste.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.