Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad, har länge protesterat mot flyktingpolitiken. Foto: SVT

Störst andel arbetslösa utlandsfödda i Filipstad

Publicerad

60,3 procent av de utrikes födda i Filipstads kommun saknar ett jobb. Det är högsta andelen i Sverige, visar siffror från Arbetsförmedlingen som DN tagit fram.

– Det är inte så konstigt att det ser ut så med tanke på den stora andelen utlandsfödda vi har här. En stor del av förklaringen till siffrorna är att många av dessa är nyanlända, säger kommunstyrelsens ordförande Per Gruvberger (S).

Som nyanländ behärskar man inte svenska språket, vilket enligt Gruvberger är en bidragande orsak till att man inte får jobb.

– Nu ser arbetslöshetssiffrorna illa ut men vi tror också att många av de nyanlända bor i Filipstad under en etableringstid och sedan kommer att flytta vidare.

Fler inflyttningar än jobb

Enligt DN har det kritiska arbetsmarknadsläget skärpts markant sedan flyktingmottagandet stigit de senaste åren. Detta innebär att allt fler av de nyanlända får uppehållstillstånd och därmed också registreras hos Arbetsförmedlingen. En bild som kommunalrådet i Filipstad känner igen.

– Den här utvecklingen har vi redan sedan några år tillbaka sett komma. Inflyttningen är ju bra – så länge det är på en nivå som harmonierar med arbetsmarknadsutvecklingen.

Läs mer: Hög arbetslöshet bland utrikesfödda

Intensivt arbete

Från Filipstad har man startat ett antal projekt för att få in de nyanlända i arbete snabbt.

– Vi har flera projekt som bygger på att man ska utbilda personal för att ta emot och vara handledare för nyanlända. Sedan har vi språkpraktik i vår egen verksamhet.

Behov av arbetskraft

I Filipstad finns behov av arbetskraft framför allt inom skola och äldreomsorg.

– Förra sommaren hade vi haft svårt att klara vikariebehovet, framför allt inom äldreomsorgen, utan de nyanlända.

Ett projekt som är på gång inom kommunen är en utbildning för att få in nyanlända i omsorgen där man utbildas till sjukhusbiträde för att sedan kunna få jobb som undersköterska inom kommunen. Och inom skolan finns många praktikanter, nyanlända som behöver komplettera pedagogiken för att få behörighet.

– Just nu är arbetsmarknaden för liten för den inflyttning som är, men det hjälper oss med den kompetens som vi behöver nu och vi ser också att det kan täcka ett framtida rekryteringsbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.