Följ med till Nykroppa och ett av de få hus som är till salu i Filipstad. Foto: SVT

Storstadsbor letar hus i Nykroppa – villaboom under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Ruschen efter villor och fritidshus under coronapandemin har gjort att köparna letar på helt nya ställen.

Efterfrågan har ökat kraftigt, även i orter där det tidigare varit mer svårsålt – som Nykroppa, en och en halv mil från Filipstad.

Huset intill skogen på en villagata i Nykroppa ser inte särskilt annorlunda eller märkvärdigt ut – men det är precis vad det är. Det är nämligen i stort sett den enda villan som mäklaren Urban Lindholm har till salu i Filipstad just nu. Inne i tätorten finns inget alls ute till försäljning.

– Det är en jättestor efterfrågan just nu och folk kommer ända från Stockholm när vi har något ute. Man vill ut på landet och lämna storstan, säger Urban Lindholm.

Söker sig till nya orter

Villapriserna har ökat med 15 procent i Värmland den senast uppmätta tolvmånadersperioden, enligt Svensk mäklarstatistik. Och köparna söker sig nu till orter där det tidigare inte direkt varit någon rusning.

– Hade det här varit för några år sedan hade det sett helt annorlunda ut. Just nu är det säljarens marknad, säger Urban Lindholm.

Varifrån kommer spekulanterna till det här huset?

Från Stockholm och från Karlstad. Det är ju inte de som bor i Nykroppa som står i kö här utan folk utifrån.

I klippet ovan hör du Urban Lindholm berätta mer om marknaden och hur många villor du kan köpa i Nykroppa för en lägenhet i Stockholms innerstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.