Behovet av rehabilitering är stort för de som blivit allvarligt sjuka av covid-19. Foto: SVT

Stort behov av rehab bland covidpatienter

Publicerad

Runt 50 procent av de patienter som vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19 är i behov av rehabilitering. På Frykcenter i Torsby vill man nu specialisera sig covid-rehablitering.

Siffrorna kommer från SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Där ser man också att det finns behov av rehabilitering för personer som varit sjuka men som inte fått intensivvård.

– Det som avviker från vanlig rehabilitering är deras påverkan på andningen då de kan behöva syrgas, säger Åsa Vålvik, verksamhetschef vid Frykcenter i Torsby.

Coronapandemin

Frykcenter i Torsby har avtal med Region Värmland där man tar emot patienter, och även ett samarbete med läkarbemanningen. Frykcenter har även avtal med flera andra regioner i Sverige om att ta emot patienter som behöver covidrehabilitering.

Se mer i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet