Foto: TT

Beslag av illegal tobak i Kristinehamn genom gemensam insats

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med andra myndigheter har polisen lyckats beslagta illegal tobak till ett preliminärt värde av 15 000 kronor.

– Tisdagens insats gav ett bra resultat, säger Fredrik Lundberg, kommunpolis i lokalpolisområde Kristinehamn.

Polisens Fredrik Lundberg säger att man haft misstankar mot ett antal butiker i Kristinehamn under en längre tid.

– Vi har haft en del problem runt vissa butiker och där vi har misstänkt att det förekommer brottslig verksamhet med bland annat illegal tobaksförsäljning, säger han och vill inte gå in på hur förarbetet har gått till.

Flera myndigheter har stått för tillsynen

För några månader sen började polisen i Kristinehamn planera en myndighetsgemensam insats för att göra tillsyn mot ett antal butiker tillsammans med Kristinehamns och Karlstads kommuner, Arbetsmiljöverket, Skatteverket, Tullverket och Kronofogden.

– Varje myndighet har haft möjlighet att göra sin typ av tillsyn. Vi på polisen har inte frihetsberövat någon person. Istället för att starta en massa utredningar som inte leder till något högre straff har vi istället direktförverkat tobak, säger Fredrik Lundberg.

Personkontroller och spårade varor

Under tisdagen gjorde myndigheterna tillsyn i butiker i Kristinehamn och i ett lager i Karlstad. Där genomförde man bland annat personkontroller och spårade varor, vilket ledde till att polisen kunde beslagta tobaksvaror för över 15 000 kronor och att kommunen kunde utfärda saluförbud för åtminstone två butiker.

– 15 000 är en preliminär siffra. I den här insatsen direktförverkade vi varor upp till en tiondels basbelopp, säger Fredrik Lundberg.

I och med att den nya tobakslagen träder i kraft den första juni måste butiker ansöka om nytt försäljningstillstånd. Kommunen har då en möjlighet att neka om butiken misskött sig tidigare.

– Och det kan man väl säga att de har om de har bedrivit illegal tobaksförsäljning, säger Fredrik Lundberg.

Samarbete

Polisen i Värmland fått hjälp och stöd av lokalpolisen i Södertälje som arbetat mycket med den här typen av metod för att minska försäljningen av illegala tobaksvaror.

– Det visade sig vara effektivt och vi fick ett gott resultat. Södertälje har jobbat länge på det här sättet och har stor kunskap om den här typen av arbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.