Många har någon form av spelberoende Foto: TT

Stort intresse för att få hjälp med spelberoende

Publicerad

I januari startade Spelberoendes riksförbund sin lokalförening i Karlstad. Och sedan man öppnade har det varit många, både spelare och anhöriga, som sökt sig till gruppen för att få hjälp.

– Vi har fått jättefin respons i Värmland. Vi ser att vi gör skillnad och det är fantastiskt, säger Henrik Armus som är ordförande i Spelberoendes riksförbund.

Det är stödsamtal i grupp som sedan två månader erbjuds i Karlstad för personer med spelmissbruk och för deras anhöriga.

– Vi har haft fler som kommit till oss här i Karlstad för att få hjälp än på flera andra orter där vi startat upp verksamhet, berättar Henrik Armus från Spelberoendes riksförbund.

Anledningen till det tror han är flera.

– Ni i Värmland har alla faktorerna som kan leda till beroende – elithockey och travbana. Universitet finns i Karlstad där det kan finnas ungdomar som behöver stöd. Sedan har Karlstad ett stort upptagningsområde från många orter runt omkring.

Henrik Armus är ordförande i Spelberoendes riksförbund Foto: SVT

Har du problem med spelberoende – här kan du söka hjälp

Kan ge akut hjälp

Till mötena har ett tiotal, och ibland fler, kommit för att få hjälp.

– Den här gruppen kan vara en första hjälp när man har problem. Det är inga vårdköer, ingen som dömer en och lätt att ta sig till oss.

Henrik Armus berättar att samtalen i gruppen räcker för en del personer för att lyckas hålla sig spelfria medan andra sedan behöver söka ytterligare hjälp från sin kommun.

Nöjd med stödet

”Peter” är en av de som börjat i gruppen. Han har spelat bort mycket pengar och tycker att gruppen har varit bra för honom.

– Det bästa med gruppen är att träffa andra som är öppna och som man kan prata om sitt spelmissbruk med.

I klippet nedan hör du Christian berätta om hur han fastnade i spelmissbruk.

FAKTA SPELBEROENDE

Enligt Folkhälsomyndighetens undersökning från december 2018 har fyra procent av befolkningen mellan 16 och 84 år ett riskabelt spelande. Resultatet är oförändrat sedan mätningarna började 2014. Riskabelt spelande innebär att handlingen har medfört en eller flera negativa konsekvenser.

Fler män än kvinnor har problem med spelandet. Två procent av kvinnorna och sex procent av männen har ett riskabelt spelande.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.