Foto: SVT

Stort intresse för film om svensk hot rod

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det smygpremiär på Arenan i Karlstad för en dokumentärfilm om pionjärerna inom svensk hot rod- och kustomhistoria. Bakom filmen står en pensionerad medielärare som själv brinner för gamla bilar, och då särskilt hot rods.

Trimmade, ombyggda och tjusigt lackerade bilar. Ofta gamla T-fordar, men även andra äldre bilar har i flera generationer lockat entusiaster. Filmaren Dan Nilsson är en av dem, och nu har han kombinerat sitt bil- och filmintresse och gjort en dokumentärfilm om pionjärerna inom svensk hot rod.

– Det är verkligen roligt att få göra en film om de som drog igång intresset, som var föregångare i Sverige, säger Dan Nilsson, dokumentärfilmare och själv en riktig hot rod-entusiast.

Stort intresse

Intresset för kvällens premiär är stort. Föreställningen var slutsåld redan för en månad sedan. Flera av pionjärerna som är med i filmen kommer att vara på plats. Samtliga är riktiga eldsjälar, och det är det som fångat Dan Nilssons intresse. 

– Jag brinner för eldsjälar, sådana som brinner för något och lägger ner hela sin själ i det intresset, och det gör alla som håller på med hot rod, säger Dan Nilsson.

Vårdar egen raritet

Med ett ekonomiskt bidrag från Region Värmland har Dan Nilsson arbetat med filmen under två år, mestadels på sin fritid – samtidigt som han vårdat sin egen raritet – en Chevrolet från 1937. Efter smygpremiären i kväll visas filmen en gång till i Karlstad, därefter i Sandviken, Ludvika och Rättvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.