• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kistplåtarna syftade till att hålla reda på vem som låg i vilken kista under vintern, när kistorna inte kunde grävas ner på grund av tjälen. Foto: SVT

Stort intresse för kistplåtar från 1800-talet

Uppdaterad
Publicerad

Intresset bara ökar för en utställning med unika kistplåtar från tidigt 1800-tal på Hammarö. Plåtarna från likkistor kom fram på 1990-talet och är intressanta både historiskt och som en pusselbit i släktforskning.

I samband med en renovering av klocktornet vid Hammarö kyrka 1993 uppmärksammades en hög med ett 40-tal kistplåtar från 1800-talets första hälft som låg unde rnågra brädor. En man som hette Leif Ågren renoverade merparten av plåtarna  och nu har hembygdsföreningen skapat en unik utställning med kistplåtarna.

Kistplåtarna är intressanta både historiskt och som en pusselbit i släktforskning. Foto: SVT

För att undvika förväxling placerades plåtarna på kistorna på vintern när det var tjäle i backen och inte gick att genomföra någon gravsättning. I väntan på våren placerades kistorna med plåtar i likboden tills det var dags för gravsättning och då plockades kistplåtarna bort.

Används vid släktforskning

Den unika utställningen i Hammarö hembygdsgård kan vara en av de största om inte den allra största samlingen av kistplåtar i Sverige och utställningen väcker större och större intresse.

– Många har varit släktforskare och de har kommit med sin släkt i mobiltelefonen och letat i telefonen och på plåtarna och hittat, berättar Solweig Nyström som är ansvarig för utställningen.

Kistplåtar inte för de fattigaste

Fattigt folk verkar inte ha fått någon kistplåt, men plåtarna säger ändå någonting om livet på den tiden.

– Överhuvudtaget blev de inte så gamla, 40, 50 år är mest vanligt på de här kistplåtarna och det tycker man ju är lite tragiskt och dessutom lämnar de ofta många barn efter sig, säger Solweig Nyström.

Utställningen har också skapat frågor till exempel om varför det inte finns kistplåtar för några barn och varför det bara handlar om plåtar från första hälften av 1800-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer