Stort vårdbehov hos asylsökande

Publicerad

Landstinget i Värmland kommer att anställa fler asylsköterskor för att kunna möta vårdbehovet hos de asylsökande.

I Migrationsverkets senaste upphandling av asylboenden handlades 1 300 platser upp i Värmland. Det innebär ett ökat tryck på landstingets organisation för vård av asylsökande.

I ett pressmeddelande skriver landstinget att vårdbehovet för de asylsökande som kommit till Värmland är stort. Många har skador efter resan, är uttorkade eller har andra sjukdomar som följd av näringsbrist och att ha levt under dåliga förhållanden i en längre period. Andra är multisjuka eller har kroniska sjukdomar och har varit utan mediciner över längre tid.

– Vi kommer att behöva anställa flera asylsköterskor och, framför allt, förstärka organisationen i Karlstad, säger Karin Malmqvist som är chef för landstingets division allmänmedicin till SVT Nyheter Värmland.

Hur svårt är det att rekrytera, ni har ju haft svårt att hitta personal rent allmänt?

– Det finns intresserade. Det verkar vara så att det finns de som känner starkt för uppdraget, säger karin Malmqvist.

Landstingen ansvarar för att ge akut nödvändig vård som ej kan vänta för vuxna och fullständig vård för barn, samt att erbjuda samtliga asylsökande en hälsoundersökning. Landstinget ersätts ekonomiskt från Migrationsverket för insatser som är särskilt riktade till asylsökanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.