Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under en vanlig fotbollsträning är det lätt att ljudet passerar gränsvärdet för så kallat industribuller. En slutlig dom i uppmärksammat fall kan nu få stora konsekvenser för landets kommuner. Foto: Johan Hedlund/SVT

Striden om bullret riskerar att kosta Karlstad mångmiljonbelopp

Publicerad

Är ljudet från lek- och träning på idrottsplatser att jämföra med industribuller?

Ja, tyckte mark- och miljödomstolen vid ett uppmärksammat fall i Stockholm.

Nu är målet uppe på högsta instans där en fällande dom kan tvinga landets kommuner till jätteinvesteringar för bullerplank.

– Det skulle få väldigt stora konsekvenser för Karlstads kommun och alla Karlstadsbor, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Allt började med att grannar klagade på höga ljudnivåer från idrottsplatsen Boovallen i Nacka. Mark- och miljödomstolen dömde till de klagandes fördel och ansåg att ljudet kunde jämföras med de bullergränser som gäller för industrier, det vill säga att maxvärdet får vara högst 45 dbA på kvällar och helger samt 50 dbA på dagtid.

Har överklagats

Boovallen har sedan domen infört strikta öppettider och har ett krav på att uppföra bullerplank för mellan tio och tolv miljoner kronor, enligt Aftonbladet.

Domen har överklagats till mark- och miljööverdomstolen där ett avgörande närmar sig. Skulle beslutet stå fast kan den bli ett prejudikat vilket i så fall innebär att miljarder måste läggas på bullerplank över hela Sverige.

Mångmiljonbelopp

I Karlstad skulle det handla om tiotals miljoner, enligt Johanna Larssons uppskattningar.

Men hon hoppas att mark- och miljööverdomstolen dömer annorlunda.

I klippet ovan berättar Johanna Larsson mer om vilka konsekvenser det skulle i Karlstad få om domen står fast och vad hon anser om hela debatten kring ljudnivåerna.


Fotnot: dbA är ett mått av decibel som ska beskriva hur starkt människan uppfattar ett ljud. En vägning görs av ljudets frekvenssammansättning. A-vägningen är framtagen för att efterlikna hörselns varierande känslighet, där känsligheten för låga frekvenser är betydligt lägre än känsligheten för högre frekvenser. A-vägningen används normalt för trafikbuller och uttrycks som dBA.

Naturvårdsverket riktvärde vad gäller så kallat industribuller är 45 dbA på kvällar och helger och 50 dbA dagtid.

Det var alltså 45 dbA som ljudet från de idrottsutövande barnen på Boovallen översteg vid de två mätningarna som gjorde 2013 respektive 2014 och som har satt igång den rättsprocess som ligger hos mark- och miljööverdomstolen just nu.


Några exempel på bullernivåer:

Vindprassel, cirka 35 dbA.

Normalt samtal, cirka 60 dbA.

Storstadsgata, cirka 75 dbA.

Tåg, cirka 85 dbA.

Diskotek, cirka 105 dbA.

Smärtgräns, cirka 125 dbA.

Källa: Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer