Stroke Foto: SVT

Strokepatienter får snabb vård i Värmland

Publicerad

Väntetiderna i Värmland för akutbehandling av strokedrabbade med så kallad trombolys är bland de kortaste i landet. Det visar en ny rapport från Sveriges kommuner och landsting.

I Värmland får de flesta strokepatienterna vård inom 33 minuter vilket innebär att man klarar Socialstyrelsens mål på 40 minuter. Trombolys är en metod för att avlägsna blodproppar med läkemedel.

– När någon drabbas av en blodpropp i hjärnan är det viktigt att så snabbt som möjligt avlägsna proppen för att begränsa skadan på hjärnan. Trombolys är en fantastisk metod som kan rädda liv, men det är oroväckande att tiden till behandling varierar så kraftigt på olika håll i landet, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, i ett pressmeddelande.

Stora regionala skillnader

Enligt en ny rapport från SKL, Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018, finns det dock stora regionala skillnader i strokevården. Socialstyrelsens mål är att mediantiden från sjukhusankomst till trombolys ska understiga 40 minuter men endast 10 av 21 landsting når målet. I Värmland är tiden till trombolys 33 minuter, medan strokedrabbade i Kronoberg tvingas vänta i över en timme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.