Foto: SVT/Karlstads studentkår

Studentfesten fick avbrytas – nu ställer kåren in flera arrangemang

Uppdaterad
Publicerad

Det var under tisdagskvällen som studentkåren vid Karlstads universitet ordnade en fest för de nya studenterna på Borgmästarholmen i Karlstad. Det fanns en plan för hur coronarestriktionerna skulle följas men den sprack när uppåt 2 000 studenter började blanda sig med varandra och festen fick upplösas.

– Det gick inte att kontrollera festen så att restriktionerna hölls, säger Johan Eriksson på studentkåren som nu ställer in flera kommande aktiviteter.

Studentkåren vid Karlstads universitet hade polistillstånd för den stora festen som hölls på Borgmästarholmen under tisdagskvällen. Enligt studentkårens planer skulle arrangemanget klara 3 000 sittande studenter men redan när runt 2 000 hade strömmat till stod det klart att arrangemanget inte höll.

– Studenterna höll sig inte i sina grupper på grund av vår bristande planering och i samråd med polisen valde vi att avbryta festen, säger Johan Eriksson som är kommunikationsansvarig på Karlstads studentkår.

Coronaviruset i Värmland

Smittskydd kritiserar

Region Värmlands smittskyddsläkare är starkt kritisk till studentkårens arrangemang.

– Det är helt klart olämpligt och oacceptabelt. Det kan innebära att vi får en större smittspridning bland de personerna som var där, säger hon till Nya Wermlands-Tidningen.

Ställer in evenemang

Efter tisdagskvällens avbrutna fest har studentkåren fattat beslut om att ställa in flera evenemang som skulle ha ägt rum de kommande veckorna.

– Vi hade sökt och fått tillstånd för den traditionella föreningskampen liksom flottracet. Nu drar vi tillbaka de tillståndsansökningarna, säger Johan Eriksson.

Men helt utan nollningsaktiviteter lär inte studenterna i Karlstad bli.

– De olika studentföreningarna kan ha arrangemang men vi uppmanar dem att inte ordna några större evenemang – och att hålla på restriktionerna, säger Johan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet