Rasmus Gullander och Viggo Ljung lär sig stunts av Alexander Lindman. Foto: Jenny Eriksson SVT

Stuntskola för sportlovslediga barn

Uppdaterad
Publicerad

I Karlstad kan sportlovslediga barn lära sig stunt och stagefighting den här veckan. Stuntmannen och skådisen Alexander Lindman i Gycklargruppen Narrarna lär ut hur man faller och slåss säkert framför filmkameran.

– Att falla säkert är något som alla barn borde lära sig oavsett vilken sport de håller på med, säger Alexander Lindman.   

För Rasmus Gullander och Viggo Ljung som startat en Youtube kanal med humorklipp kom den här kursen lägligt. Att kunna ramla och slåss kan vara användbart när man spelar in sketscher.

– Att man kan slå folk utan att de får ont, det var väldigt kul, säger Viggo Ljung.

Brinner för att lära ut stunts

Kursledaren Alexander Lindman jobbar som stuntman, skådespelare, mimskådespelare och koreograf och har synts i en rad filmer och teaterproduktioner.

Han fastnade för stunts redan som barn när han var med i teatergruppen Solungarna i Forshaga. Han drömmer om att få göra både huvudrollen och vara stuntman i en långfilm framöver, men brinner också för att lära ut stunts.

– Folk blir ofta väldigt entusiastiska och de flesta tycker det är kul att slåss på ett säkert sätt.

Vad är knepet för att falla säkert?

– Man ska lära sig att ta bort fallet. Det vi gör här är att man sätter sig kontrollerat och sedan spelar man fallet så det ser effektfullt ut, säger Alexander Lindman.

Häng med på kursen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.