Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sommaren 2022 bjöd på prepandemiska siffror för turismen i Värmland. Foto: SVT

Succésiffror för värmländska turismen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Visit Värmlands statistik är turismen i länet tillbaka på samma nivå som rekordåret 2018. Välkomnande siffror för det värmländska näringslivet enligt Visit Värmlands vd, Mia Landin.

– Man har ju haft två år av pandemi med sig in i den här sommaren, så det är klart att det betyder mycket.

Sett till antalet gästnätter var det endast Norrbotten som ökade mer än Värmland om man jämför med siffror från 2021. De preliminära siffrorna från Tillväxtverket visar att Värmland hade mer är 550 000 gästnätter i juli, vilket är 46,5 procent fler än samma period 2021.

Sett till utländska besök så har man nått samma nivåer som innan pandemin, det är främst norrmän som besöker länet men det har även lockats besökare från Tyskland, Nederländerna, Danmark och Belgien.

Ekonomiska läget ett bekymmer

Trots en stark säsong i ryggen så finns det stora utmaningar framöver.

– Det finns många orosmoln på himlen här nu, säger Mia Landin.

Det hon syftar på är främst det ekonomiska läget och att gemene man kanske inte kan lägga pengar på turism på samma sätt som man kunnat göra tidigare år. Sedan finns det även en personalbrist inom turismbranschen som består sedan pandemin.

– Det är ett stort, stort problem för besöksnäringen, säger Mia Landin.

Hör mer om den gångna sommaren och utmaningarna framåt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.