Rutinerna har utvecklats, säger tf kommunchefen, Anders Olsson. Försäljningen av tomten på Magasinsgatan gick inte helt rätt till, säger Inger Axelsson (M) som är ordförande för kommunrevisorerna. Foto: SVT Nyheter

Skarp kritik mot Sunne kommun från revisorerna

Publicerad

Sunne kommun får skarp kritik från revisorerna för hur de sköter köp och försäljning av fastigheter. Det är inte rättssäkert, enligt revisionsbolaget PWC.

– Visst är det allvarliga saker. Det här känns inte bra, säger Inger Axelsson (M), som är ordförande för kommunrevisorerna.

Revisionsbolaget PWC pekar på en rad brister. Här är några exempel:

• Det finns ingen policy och inga riktlinjer för försäljning av fastigheter. Dessutom saknas krav på affärsmässighet, saklighet och objektivitet.

• Det finns ingen dokumentation över vilka tomter som sålts.

• Tjänstemän har tecknat avtal i kommunens namn – trots att de inte haft behörighet till det.

• Inga riktlinjer finns för mutor och jäv och det gäller både anställda och politiker.

• När kommunen sålde en tomt på Magasinsgatan till det kommunala fastighetsbolaget är det, enligt revisionen, risk att det skett i strid med EU:s statsstödsregler då det inte finns något underlag som slår fast på vilka grunder tomten såldes.

Avböjer intervju

Frågan har varit uppe på kommunfullmäktige, senast i september, och ligger hos de förtroendevalda. Men de högsta politikerna avböjer att intervjuas av SVT om revisorernas kritik.

Centerpartistiska kommunalrådet, Kristina Lundberg, vill inte intervjuas eftersom hon nyligen tillträtt. Socialdemokraternas Linda Johansson säger att hon inte har tid.

– Det är helt klart allvarlig kritik, den har vi tagit till oss och nu jobbar man på att rätta till de brister revisorerna pekar på, säger Gunilla ingemyr (C) som var kommunalråd fram till september.

Brutna löften

Enligt kommunrevisorn Inger Axelsson finns exempel där revisorer påpekat brister, kommunledningen lovat åtgärder, men ändå inte gjort något åt problemen.

– När vi följt upp kan man då finna att... nja. Det finns fortfarande samma förbättringsåtgärder, säger hon.

– Olyckligt, säger Gunilla Ingemyr. Det är viktigt att vi åtgärdar fel som våra revisorer påpekar.

Nu lovar tillförordnade kommunchefen Anders Olsson att de brister som finns ska lösas för årsskiftet.

– Vi har utvecklat rutinerna, men vi har inte nått i mål hittills, säger Anders Olsson.

Men löftet nu är att till årsskiftet ska det här vara fixat?

– Ja, så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.