Foto: SVT

Sunne kommun förlänger ansökningstiden till gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en vecka måste niorna vid Fryxellska skolan i Sunne bestämma var de vill gå i gymnasiet till hösten. Oftast handlar det om ett val mellan Karlstad eller Sunne. Men intresset för Sunne har varit lågt och det här kan äventyra hela gymnasieskolan i Sunne.

– Jag söker samhällsvetenskapliga programmet här i Sunne för att slippa pendla, säger Jesper Johansson som är elev vid årskurs nio vid Fryxellska skolan.

– Samma skäl här, kommenterar Albin Schützer som också går i nian.

Sunne kommun planerar nu att förlänga tiden för att söka till gymnasiet. Bakgrunden är de olika turerna kring en eventuell nedläggning av de naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen vid Brobygymnasiet.

”Positivt att kommunen ändrat sig”

Karin Lundkvist, studie- och yrkesvägledare vid Broby gymnasium. Foto: SVT

Nu får eleverna i nian möjlighet att före den 4 juni välja Sunne enligt ett förslag från Centerpartiet i kommunstyrelsen. På måndag kommer de att fatta beslut i frågan.

– Nu finns det intresserade elever. Det har det funnits tidigare också, men när de valde första gången i februari var det ofta så att de testade om de skulle komma in till exempel i Karlstad, säger Karin Lundkvist som är studie- och yrkesvägledare vid Broby gymnasium. Vid det andra söktillfället i maj var det ett annat resultat. Men då hade kommunen redan beslutat att lägga ner programmen.

– Det är väldigt positivt att kommunen ändrat sig, fortsätter Karin Lundkvist.

Kan läggas ner

Om antalet sökandet inte passerar femton till vardera program kan de läggas ner och det kan vara ett hot mot hela Brobygymnasiet.

– Det är väldigt viktigt för skolan att vi får ha de två programmen kvar för alla är kopplade till varandra. Försvinner två kan attraktionskraften påverkas på de som blir kvar och ännu färre söker, anser Karin Lundkvist.

Men framförallt kan en nedläggning drabba elever som inte bor i tätorten. Lovisa Lindgren, som bor i Östra Ämtervik, valde ifjol Brobygymnasiet när hon skulle välja naturvetenskapliga gymnasiestudier.

– Att pendla till Karlstad hade lett till orimliga skoldagar för mig, hävdar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.