Anna Folmer Söderberg (till vänster) är intergrationssamordnare i Sunne kommun. Zaina Helal (i mitten) och Hawa Mohammadi är med i projektet Foto: SVT

Sunne satsar på integration för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Sunne kommun startar nu ett projekt för att få nyanlända kvinnor att aktivera sig utanför hemmen. Under ett års tid kommer man att ordna olika aktiviteter som ska stärka integrationsarbetet för kvinnor.

Bland dem som kommer att jobba med de olika aktiviteterna finns två kvinnor med egna erfarenheter av den omställning det kan innebära att komma till Sverige.

– Jag bodde i Afghanistan förut. Jag varken jobbade eller studerade där. Jag satt bara hemma och hjälpte mina barn, säger Hawa Mohammadi.

– I Sverige vill de studera och de går på universitetet och de vill jobba. Men i Syrien är det jättesvårt för kvinnor att jobba, säger Zaina Helal.

Dans och matlagning del av projekt

Att komma till Sverige från ett land där kvinnor förväntas sköta hem och barn kan innebära en krock som leder till att kvinnorna blir fortsatt isolerade i hemmen.

I Sunne kommuns nya integrationsprojekt för kvinnor är tanken att aktiviteter som dans, matlagning och olika föreläsningar ska stärka och hjälpa kvinnorna att etablera sig i samhället.

”Jag vill hjälpa människor”

Projektet kommer att sträcka sig över ett år och finansieras av bidrag från Länsstyrelsen i Värmland. Hawa Mohammadi och Zaina Helal kommer båda att jobba i projektet och bidra med sina erfarenheter och språkkunskaper.

–  Jag vill hjälpa människor, hjälpa kvinnor så att de slipper känna sig ledsna och stressade, säger Zaina Helal.

– På söndagar tänker jag hjälpa människor här. Sitta här och sticka och hjälpa till, säger Hawa Mohammade.

– Jag hoppas att alla kvinnor kommer hit. Alla kvinnor är välkomna!, avslutar, Zaina Helal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.