Foto: Region DalarnaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sunne skriver på för fossilfritt

Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Sunne, Gunilla Ingemyr (C), signerade i dag ett dokument för att visa att kommunen ska arbeta för att få en helt fossiloberoende fordonsflotta.

Dokumentet skrivs på i samband med informationsturnén ”Budkavlen”, som Green Drive Region står bakom. Green Drive Region drivs av Region Värmland, och är ett samarbete för att öka andelen fossilfria drivmedel i Värmland, Dalarna, Gävleborg, Akershus och Hedmark. Projektets mål är att tio procent av alla personbilar i kommunerna ska vara fossiloberoende i slutet av 2018. Det är ett steg i det långsiktiga målet för hela landet, som handlar om en helt fossiloberoende flotta 2030.

Symbolisk gest

Dokumentet signerades som en symbolisk gest för att visa att kommunen kommer att verka mot att på sikt helt kunna övergå till en fossiloberoende fordonsflotta. I dag har Sunne kommun bara endast två elbilar.

När kan Sunne kommun vara helt fossiloberoende?

– Det vågar jag inte säga, men vi ska göra det vi kan med de medel vi har. Det handlar alltid om ekonomiska prioriteringar till sist, men det här är ett bra initiativ för det ökar uppmärksamheten i den här frågan, säger Gunilla Ingemyr.

Något som driver politikerna

– Det är bra för oss politiker att ha något som driver oss. Har man tagit ställning så är det ett sätt att få in ett tänk i alla beslut vi tar, fortsätter hon.

Totalt deltar fyra värmländska kommuner i projektet ”Budkaveln”. Forshaga och Karlstad har skrivit på, och Torsby skriver på på fredag.
 

Syftet är enligt Region Värmland framförallt att involvera, informera och engagera aktörer inom kommunerna för att ställa om till fossiloberoende fordon, samtidigt som det handlar om att nå ut med information till allmänheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer