Sunnebo måste betala tillbaka närmare 1,5 miljoner kronor

Publicerad

Under flera år hade han dubbla inkomster – lön och sjukersättning. Men nu tvingas han betala tillbaka en stor summa pengar.

Det handlar om en man i 60-åldern bosatt i Sunne kommun som nu måste betala tillbaka närmare 1,5 miljoner kronor till Försäkringskassan. Pengar han fått i sjukersättning i drygt sju år samtidigt som han jobbat.

Försäkringskassan bedömer att mannen hade en arbetsförmåga motsvarande 25 procent i november 2011, men sedan varit fullt arbetsför.

Arbetade mer än heltid

För att ha rätt till hel sjukersättning ska arbetsförmågan vara helt nedsatt, men mannen har arbetat i varierande grad, alltifrån 25 procent till mer än heltid samtidigt som han fått hel sjukersättning. Försäkringskassan anser att mannen haft goda skäl att inse att utbetalningen av sjukersättning varit fel, och därför skulle ha anmält detta till Försäkringskassan. Men det gjorde han inte och nu har Försäkringskassan beslutat att mannen ska betala tillbaka 1 494 522 kronor.

Enligt uppgifter i beslutet från Försäkringskassan har mannen vissa månader jobbat närmare 230 timmar, alltså mycket mer än heltid. Detta samtidigt som han inte anmält till Försäkringskassan att han är arbetsför. Han har alltså under flera år haft dubbla inkomster i form av lön och hel sjukersättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer