Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under två dagar har surdegsbrödets verklige förkämpe Sébastien Boudét varit på besök hos bagerieleverna på Tingvalla gymnasiet. Foto: SVT

Surdegsbrödets mästare på besök hos blivande bagare

Uppdaterad
Publicerad

Under två dagar har Tingvallagymnasiet i Karlstad fått finbesök. Sébastien Boudét, känd som surdegsbrödets verklige förkämpe kom för att prata jäsprocesser och sädesslag med blivande värmländska bagare.

– Han är verkligen en förebild som gör att man känner lite press på sig att fortsätta göra ett bra jobb och få ut bra produkter, säger Julia Gunnestrand som går andra året på konditori- och bageri programmet.

Sébastien Boudét har samlat ett tiotal blivande bagare runt bakbordet. Han visar och berättar engagerat om mjölets egenskaper och om sädesslagens ursprung. Baklektionen på Tingvallagymnasiet liknar emellanåt mer en historielektion som rör sig tusentals år tillbaka – från Mesopotanien till Egypten. Men hans historiska återblickar landar i vikten av att använda rena och obesprutade råvaror.

– Precis som förändringen mot mer närproducerad mat så  skapar vi en rörelse för gott, mer hälsosamt kvalitetsbröd och där produktionen inte förstör för insekter, fåglar och för vår jord, säger Sébastien Boudét.

Kämpade i motvind

Sébastien Boudét är fransmannen som kom till Sverige som 25-åring och som länge kämpade i motvind för att lära svenskar att uppskatta ett välbakat surdegsbröd.

Sedan dess har hans bageri Petite France i Stockholm utsetts till årets bageri tre år i rad. Bageriet såldes och han arbetar numer med att utbilda unga bagare och konditorer.

– Förr var jag väldigt ensam. Idag finns det många, många superduktiga bagare, bagare som lever upp till det som bagaryrket är.

I klippet hör Sébastien Boudét berätta om hur han ser på framtidens bagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.