Många specialistsjuksköterskor går i pension – för få utbildar sig Foto: SVT

Svårt att rekrytera specialistsjuksköterskor

Publicerad

Bristen på specialistsjuksköterskor skapar stora problem i vården. Samtidigt står många utbildningsplatser tomma, bland annat på Karlstads Universitet.

Centralsjukhuset i Karlstad invigde för ett par år sedan ett helt nytt operationshus, men fortfarande är inte alla operationssalar i bruk. Bland annat på grund av bristen på specialistutbildade operationssköterskor.

– Det är ett problem att det är så svårt att rekrytera operationssköterskor, säger Lars Mattsson, verksamhetschef på operation/anestesi/intensivvård på Centralsjukhuset i Karlstad.

Vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom intensivvård, ambulans, distrikt och operationsvård finns på Karlstads Universitet. Men där står många utbildningsplatser tomma.

Många går i pension

Samtidigt som det redan nu är stor brist på operationsköterskor är medelåldern bland de som jobbar idag hög, och stora pensionsavgångar väntar de närmaste åren.

Och bland dem som söker vidareutbildning är det dessutom många som ångrar sig. På distriktssköterskeutbildningen i Karlstad hoppade hälften av de antagna av innan utbildningen började i höstas.

– Det kan ha flera förklaringar, antingen väljer de som sökt att gå utbildningen någon annanstans, eller så får de inte ledigt från sina jobb som sjuksköterskor, säger Mona Persenius, lektor och utbildningsansvarig på utbildningarna till specialistsjuksköterska på Karlstads Universitet.

Utbildning med lön

Landstinget försöker mota bristen på specialistutbildade sjuksköterskor genom att erbjuda utbildning med lön.

– Jag tror att det är den enda vägen framåt, säger Lars Mattsson, men konstaterar samtidigt att det är ett problem att alla inte kan få utbildningen betald, och att det då blir orättvist.

Kan få gå ner i lön

Och enligt en ny utredning som gjorts på uppdrag av regeringen vore det därför bättre att de som specialistutbildar sig får en ordentlig löneökning efter examen. Något som inte är en självklarhet idag.

– Det beror ju helt vilken avdelning de kommer efter utbildningen. Jag vet det finns de som tvingats gå ner i lön efter utbildningen till specialistsjuksköterska, vilket förstås inte är bra, säger Mona Persenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.