– Det är ändå inte pengarna som avgör. Båten måste bort, säger Karlstads teknik- och fastighetsdirektör Per-Anders Bergman. Foto: SVT

Svårt hitta bärgare till Båten

Uppdaterad
Publicerad

Efter Båtens kantring förra veckan jobbar Karlstads kommun hårt för att försöka hitta någon som kan hjälpa till med bärgningen av restaurangbåten.

– Det finns inte så många firmor som jobbar med den här typen av ärenden, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun.

Under måndagen sitter flera tjänstemän i möte på Karlstads kommun för att försöka hitta en lösning för den havererade Båten som kantrade på sin fasta plats i Klarälven i torsdags. Sedan dess har dykare konstaterat att restaurangbåten ligger stabilt på botten, och att den inte kommer att flyta iväg inom den närmsta framtiden tack vare den omgivande isen. Tiden är dock en faktor som kommunen måste ta hänsyn till när båten ska bärgas.

– När isen lossar är skrovet ganska stabilt, men överdelen kommer inte att klara en islossning. Då kommer vi att ha delar av den här restaurangbåten som flyter längs hela Klarälven, säger Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun.

Restaurang Båten

Hoppas på snabb upphandling

Enligt honom har Fortum gjort bedömningen att islossningen väntas den första veckan i mars. Därför måste kommunen hitta en entreprenör som kan börja plocka bort överdelen på Båten så fort som möjligt.

– Normalt kör man in sådana här vrak på ett varv och styckar upp dem under ordnade former, men den möjligheten finns ju inte här. Så nu sitter vi och funderar över vilka som kan hjälpa oss med den typen av arbete, säger Per-Anders Bergman.

– Det finns ingen som är specialiserad på restaurangbåtar som har gått i kvav, säger han.

Nu hoppas kommunen att de kan hitta en entreprenör och göra en snabbare upphandling än de normalt kan göra, med tanke på lagen om offentlig upphandling.

– Det finns ju ett trängande behov här, men det kommer fortfarande att ta ett antal dagar, säger Per-Anders Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet