Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Värmland sörjer Sven-Erik Magnusson

Uppdaterad
Publicerad

Bandet Sven-Ingvars frontman Sven-Erik Magnusson avled natten mot onsdag efter en lång tids sjukdom. – Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern, säger sonen Oscar Magnusson i ett pressmeddelande.

Natten mot onsdag avled Sven-Erik Magnusson i Karlstad. Han efterlämnar fru Eva, dottern Johanna, sonen Oscar, två barnbarn och ett helt liv av musik.

– Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg, säger sonen Oscar.

Läs också: Fans hyllade Sven-Erik med cruising

Karriären

1966.

Sven-Ingvars, bildades i Slottsbron 1956 och bestod då av Sven Svärd, Ingvar Karlsson och Sven-Erik Magnusson. Det stora genombrottet kom  1961 med singeln Te' dans med Karlstatösera. Under 1960-talet var bandet enormt populärt och 1964 gjorde de debut på Svensktoppen med den odödliga melodin Fröken Fräken. Veckan efter att den gick in på första plats gick Min gitarr in på andra plats på topplistan.

1963 kom bandets första LP som fick namnet efter singeln  ”Te dans med Karlstatösera”. Med på skivan finns även ”Ett litet röttpaket” som belönades med en guldskiva. De kommande åren blev sedan en enda lång hitparad med låtar som ”Säg inte nej”, ”Jag ringer på fredag” och ”Fröken Fräken”.

Läs mer: ”Vi lever i ett Sven-Ingvarsuniversum”

1968 gjorde Sven-Ingvars filmen ”Under ditt parasoll” där bandet spelade kringflackande värmländska musiker i Vilda västern. Filmen sågades av kritikerna och blev både en rejäl flopp och en ekonomisk smäll för Sven-Ingvars som bekostat produktionen själva.

I början av 70-talet spelade bandet in sina tolkningar av Gustaf Frödings dikter, och bandet har haft en stark koppling till Värmland.

Sven Ingvars har också prisats på senare år. 1990 fick bandet en Grammis för årets dansband, och 2005 fick de Juryns specialpris på Grammisgalan. Sven-Erik och bandet har också belönats med Frödingpriset, och hyllades för att ha sjungit på dialekt och placerat nationalskalden på Svensktoppen.

Inför 60-årsjubiléet lät Sveriges Radio sina lyssnare rösta på vilken som var den bästa Sven-Ingvars-låten genom tiderna. Vinnaren blev Anita.

– Jättekul, och det är faktiskt min favorit också, sa sonen Oscar Magnusson till radiokanalen då.

– Dels är det fantastisk text och en fin komposition, allt smälter samman i den låten. Den går rakt in helt enkelt!

”Anita” kammade hem priset i konkurrens av andra klassiker som tvåan ”Torparrock”, trean ”Fröken Fräken” och fyran ”Två mörka ögon”. Men det här är inte första gången som lyssnarna fått säga sitt. Redan 1985 hade kanalen en omröstning. Den gången avgick ”Fröken Fräken” med segern, följd av ”Vid din sida”.

Cancern

Förra året firade Sven-Ingvars 60-årsjubileum, och valdes också in i Swedish Music Hall of Fame. Då åt Sven-Erik Magnusson bromsmedicin mot den prostatacancer han då kämpat med i flera år.

– Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer. Vi tar varje show i taget, och så får vi rannsaka oss och se lite framåt, sa Magnusson till Expressen då.

Sven-Erik Magnusson blev 74 år gammal.

Sven-Erik Magnusson, Ingvar Karlsson och Patrik Karlsson i Sven-Ingvars lanserar sitt album "Guld & Glöd - Mer hits än någonsin" i Oslo, 8 april, 2003. Foto: TT
  • Byns enda blondin (Niklas Strömstedt)
  • Börja om från början (Rune Wallebom)
  • Det tror jag inte på (Rune Wallebom)
  • Det var dans bort i vägen (Helfrid Lambert/Gustaf Fröding)
  • Det var i vår ungdoms fagraste vår (trad., arr: Göte Wilhelmsson/Sven Paddock)
  • Ett litet rött paket (Owe Thörnqvist)
  • Fröken Fräken (Thore Skogman)
  • Gamla polare (Bert Månson)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sven-Erik Magnusson 1942-2017

Mer i ämnet