Svennis mot Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson befinner sig i skattetvist med Skatteverket i Karlstad. Fotbollstränaren har under många år gett sin bror stora summor pengar. Men Skatteverket anser att det är lön. Idag möttes parterna i förvaltningsrätten.

Det handlar om 50 000-60 000 kronor i månaden mellan 2008 och 2013 som Sven-Göran ”Svennis” Eriksson ska ha gett till gåvor sin arbetslöse och nolltaxerande bror i Torsby. Men Skatteverket anser inte att det handlar om generell generositet syskon emellan utan om lön.

– Vi tycker att det är utfört arbete, vi ser ju kopplingen till den ersättning som Svennis har gett sin bror, säger Helena Brunsell, sektionschef

”Nära varandra”

Idag möttes företrädare för parterna i förvaltningsrätten, Svennis själv är just nu i Kina och advokaten spelade upp ett förinspelat samtal med Svennis:

”Vi är nära varandra, mycket nära varandra skulle jag vilja påstå och alltid varit sen han blev lite vuxen...”, säger Svennis.

– Det här är inom ramen för familjen, släkt, det är inte ersättning för arbete. Det är sånt man gör av solidaritet inom familjen, säger Anders Runebjer, Svennis och broderns advokat.

Men det är stora summor?

– Ja Svennis tjänar stora summor så han kan göra det, säger Anders Runebjer.

Vad är det för arbete som brodern ska ha utfört?

– Det kan jag inte gå in närmare på men han har funnits till hands. Han har gjort praktiska göromål på fastigheten, inte just klippt gräs och så. Men han har gjort andra saker har vi sett, säger Helena Brunsell, sektionschef Skattverket.

Inga krav

Brodern har hållit ihop familjen och varit en extrapappa till Svennis barn. Men trots gåvorna har det enligt Svennis aldrig funnits krav på brodern att sköta om gården Björkefors eller utföra annat arbete.

”Nej det har aldrig varit anledningen att jag gett honom pengar, absolut inte”, säger Svennis Eriksson i det förinspelade materialet.

Vad betyder det att den här frågan prövas rättsligt?

– Det finns inga sådana här fall, det finns inga domar vi kan likna det vid. Vi får se vad förvaltningsrätten säger här, säger Helena Brunsell, sektionschef Skatteverket.

Miljonbelopp

Om förvaltningsrätten finner att pengarna från Svennis till brodern ska anses som lön, blir det en kostsam historia för bröderna Eriksson.

Svennis får betala drygt 2,3 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg och brodern minst 2,5 miljoner kronor i skatt.

– Det jag ser är att Skatteverket flyttar fram sina positioner in i familjen och försöker beskatta familjära transaktioner och gåvor som man ger. Det vore helt horribelt om det skulle ske. Det vore det enda land i världen som hade något liknade, säger Anders Runebjer, advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.