Foto: SVT

Svenska ungdomar överger Norge

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre svenska ungdomar söker sig till Norge för att hitta jobb.

– Det är en kraftig nedgång inom alla branscher. Förut hörde man svenska överallt när man gick ut här i Olso, men så är det inte längre, säger Jon Paulsen, rekryteringschef på Manpower.

Förändringen märks tydligt i butikerna, och på restauranger och caféer i centrala Oslo. Där man tidigare möttes av svenska servitörer och expediter talas nu norska – eller engelska.

– Vi som driver restauranger märker det helt klart, säger Sebastian Voith, chef på restaurang Egon på paradgatan Karl Johan.

– Det är färre svenskar som söker jobb, och färre svenskar som rör sig i stan. När jag började här för tre år sen hade vi tio svenska anställda. Nu är de två.

Hans kollega Hamad Zohmat på restaurangen intill håller med.

– Det är mycket färre svenskar än förut. Tidigare kunde man anställa hur många som helst, nu är det svårt att hitta svensk personal.

Läs mer: ”Det känns inte värt det längre”

På de stora bemanningsbolagen ser man en tydlig trend. Kelly Services, som bland annat rekryterar pesonal till industri, lager, kundtjänst och försäljning rapporterar om en dramatisk nedgång när det gäller svensk personal.

– Det var nån gång 2014-2015 som vi verkligen började märka det. Vi har haft en nedgång på runt 55 – 60 procent när det gäller svensk arbetskraft jämfört med hur det var under de goda glansdagarna, säger den operativa chefen på Oslokontoret Angelika Wichmann, som inte sticker under stol med att hon saknar den tiden.

Dyrt att bo

Konkurrenten Manpower ser en liknande utveckling.

– Vi har en nedgång på 60 procent jämfört med 2015, säger rekryteringschefen Jon Paulsen.

– Förut kom det busslaster med svenska ungdomar som sökte jobb. Nu har vi svårt att hitta personal.

Vad kan det bero på?

– Jag tror att grunden är att det har blivit lättare att hitta jobb i Sverige. Sen är inte löneskillnaderna lika stora, och valutakursen har förändrats till Norges nackdel. Och det är dyrt att bo och leva här.

Läs mer: Inte alla svenskar lämnar Norge

Han får medhåll av Elisabeth Andersson, utlandsförmedlare inom det så kallade Eures-samarbetet på Arbetsförmedlingen i Karlstad.

– Förr sa vi till ungdomarna att det är lättare att hitta det första jobbet i Norge än här i Värmland. Så är det inte längre. Det är betydligt lättare att hitta ett jobb i Sverige idag.

I Oslo jobbar arbetsgivarna nu hårt för att fylla hålen efter svenskarna, och bemanningbolagen blickar betydligt längre österut än över den svensk-norska gränsen.

– Vi har rekryterat en stor andel ryska medarbetare, säger Angelika Wichmann på Kelly Services.

– Gränserna har öppnat sig mer mot Östeuropa. Vi anställer folk från Litauen, Polen, och Ungern. Häromdagen när jag själv var ute och åt kom servitrisen från Rumänien.

Saknar svenskarna

Men bland krögarna i centrala Oslo är svenskarna saknade. Hamad Zohmat håller just på att rekrytera sommarpersonal till en av krogarna på populära Aker Brygge.

– Jag ska anställa 60 personer, och hade hoppats på en majoritet av svenskar. Men jag har bara lyckats hitta ett femtontal.

– Svenskarna är fantastiska på service. De kommer en kort tid och jobbar hårt. De gör ett fantastiskt jobb!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.