Alla ekipage måste ta en paus för vila och besiktning av veterinär under långdistanslopp. Foto: Enar Jonasson

Svenskt guld i internationell distansritt på gamla A9

Publicerad

Annelie Eriksson från Dalarna kom först i mål i internationella 80–kilometersklassen i A9-ritten som gick av stapeln på påskdagen. Från värmländskt håll deltog bara tre ekipage, i den nationella klassen. Men värdklubben lyckades ändå säkra en plats på prispallen, med Camilla Norberg från Storfors på sin nioåriga El Cobrah.

– Jag måste smälta detta. Jag blev nog lite överrumplad av att han var så bra som han var idag, säger Camilla Norberg.

Camilla Norberg från Storfors kom på andra plats i 50-kilometersklassen, där bara svenska ryttare tävlar.

Det var en skön revansch för hästen El Cobrah som tagit en paus från de långa distanserna på grund av en gammal skada. Men idag var han frisk.

– Han var stark som en oxe på första slingan. Han jagade hästen framför hela tiden och jag fick sitta och hålla tillbaka. Han förstår ju inte själv att han ska springa fem mil, säger Camilla Norberg.

Efter nästan tre mil galopp gick de ut som första ekipage på andra slingan, men blev tillslut omridna av Carina Sandberg på Hot Forza, som kammade hem första plats.

Härnäst satsar Camilla Norberg på lag-SM i september, som är åtta mil.

Annelie Eriksson kom på första plats i internationella klassen. Foto: Lena Byström

Största tävlingen i Sverige

A9-ritten är störst i Sverige, åtminstone räknat till antalet deltagare, som detta år landade på runt 50 ekipage. Deltagarna är från Sverige, Norge och Danmark och i den internationella klassen var det Annelie Eriksson från Dalarna som kom först i mål, följd av fem norrmän.

Enar Jonasson som lagt banan, är nöjd med arrangemanget. Ingen red vilse, och ingen blev allvarligt skadad.

– Alla är nöjda och de flesta hästar blev godkända, säger han.

De som inte blev godkända är sådana som haft små rörelsestörningar, till exempel att de varit stela. Men veterinären är hård i sin bedömning, och hästarna kontrolleras både under och efter loppet.

– Det är inte så lätt att röra sig exakt symmetriskt efter åtta mil. De kanske har lite ont och haltar som när man har träningsvärk, men då åker de ut. Det är inte som Stockholm Marathon, där nästan ingen skulle bli godkänd om en läkare besiktigade dem i mål, säger Enar Jonasson som är banläggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.