Anders Jansson från Kil satsar på att försvara Sveriges sjundeplats från det senaste para-VM:et i fotboll. Foto: SVT

Han slåss för en sjundeplats i para-VM

Uppdaterad
Publicerad

Para-VM i fotboll som avgörs i Värmland är på väg att avslutas. För Sverige har det inte gått så bra som man hoppats och i landslagets sista VM-match på Sannerudsvallen i Kil gäller det att försvara placeringen från senaste VM – en sjundeplats.

Sverige är ett av åtta länder som är med i para-VM i fotboll för spelare med intellektuell funktionsnedsättning. Det fanns förhoppningar om en semifinalplats. Men efter bara en seger och tre förluster får laget nöja sig med spel om sjundeplatsen på fredagskvällen.

– Vi hade ju förhoppningar om att förbättra placeringen sen föregående VM, men om vi ska vara ärliga så har vi underpresterat lite grann, summerar förbundskapten Torbjörn Östergrens.

En seger

Det blev seger 7-3 mot Tyskland men sen förlust mot Argentina med 0-7, Frankrike 0-6 och Japan 1-2 efter straffar och motgångarna har satt sina spår intygar det värmländska inslaget i landslaget Anders Jansson från Kil.

– Det påverkar laget självklart men vi är ändå ett så bra team ihop. Det kan gå hur dåligt som helst men ändå vänder vi och ser bara framåt, förklarar Anders Jansson.

Oavsett resultat betyder en VM-turnering oerhört mycket för laget och spelarna.

– Det är roligt att få umgås med grabbarna i landslaget och leva med det man älskar – fotbollen, träna varje dag och spela matcher, säger Anders.

Bygga laget

Förbundskapten Torbjörn Östergrens betonar att det betyder mycket med en tvåveckors-samling som VM innebär för att kunna bygga laget. Annars kan landslaget oftast bara träffas två-tre dagar. Nu hoppas han på bättre förutsättningar för att kunna nå större framgångar i kommande turneringar.

– Förhoppningarna i framtiden är att vi ska komma in i Svenska Fotbollsförbundet och kunna få ha lite längre läger och träffas oftare, förklarar Torbjörn Östergrens.

Hoppas på fortsättning

Anders Jansson, som till vardags spelar i Ulvsby i division VI, hoppas på en fortsättning i landslaget. Men på fredagen är det bara avslutningsmatchen mot Tyskland och striden om sjundeplatsen som gäller.

– Vi är fruktansvärt laddade. Vi vill inte komma sämre än i förra VM – det har vi snackat om sen vi visste att vi skulle spela den här matchen. Vi sa att vi ska inte komma sist i ett hemma-VM för då är det ett stort fiasko, menar Anders.

I VM-finalen på lördag på Tingvalla i Karlstad möts Argentina och Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.