Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT erfar: Humana lägger ner Platea Foto: Camilla Gustafsson/SVT

SVT erfar: Humana lägger ner Platea

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vad SVT erfar kommer Humana att lägga ner HVB-hemmet Platea i Hagfors. Personalen har uppmanats begära registerutdrag och göra sig klara för att söka nya jobb.

Humanas pressansvarige Patrik Silverudd vill inte kommentera uppgifterna om en eventuell nedläggning och att Plateas personal ombetts göra sig klara för att söka nya jobb. I stället hänvisar han till den Lex Sarah-utredning som Humana gör och som väntas vara klar under tisdagen.

– Om man vidtar åtgärder som handlar om verksamhetens vara eller inte vara, så kommer man, de som får veta detta först är ju inte några andra än medarbetarna själva. Det skulle ju vara oerhört magstarkt av oss som arbetsgivare att berätta det för andra först, säger Patrik Silverudd som är pressansvarig inom Humana.

Men kan du dementera att ni planerar en nedläggning då?

– Jag kan varken dementera eller bekräfta några delar som rör den här utredningen.

Har kritiserats i flera år

Platea har under flera år kritiserats av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, bland annat för allvarliga kvalitetsbrister och för att de inskrivna barnen utsatts för otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder. Ivo beslutade om en tillfällig stängning av HVB-hemmet den 18 juni efter att femårige John Walter avvikit från boendet och senare hittades drunknad i en intilliggande å. I sitt stängningsbeslut skriver Ivo att det är sannolikt att bolagets tillstånd kommer att återkallas.

Efter intervjun skriver Patrik Silverudd att det inte utgått något centralt påbud om att begära registerutdrag.

– Kan det ha diskuterats på något lokalt möte? frågar sig Patrik Silverudd i sms:et.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet