Foto: TT

Syltföretag förbjuds koka sylt

Uppdaterad
Publicerad

Ett livsmedelsföretag som producerar sylt i Värmland förbjuds nu att producera, hantera och förvara livsmedel. Detta efter att en livsmedelsinspektion visat på allvarliga hygieniska brister i företagets lokaler.

Det var den 27 september som en planerad livsmedelsinspektion gjordes i företaget som ägnar sig åt syltproduktion. Inspektionen gjordes efter att flera påpekanden om brister gjorts redan tidigare.

Vid inspektionen framkom att bristerna kvarstod. Det gick bland annat inte att tvätta händerna i samband med syltproduktionen eftersom det saknades handfat i köket, diskhon var belamrad och det fanns ingen tvål.

– Bakterier förökar sig snabbt på händerna och livsmedelsrester är en bra grogrund för bakterier. Därför behöver händerna tvättas omedelbart innan livsmedel hanteras i beredningsutrymme, skriver den ansvariga livsmedelsinspektören i beslutet att förbjuda fortsatt syltproduktion.

Musskit i lokalerna

Inspektören hittade musspillning på flera håll i lokalerna och det visade sig att bär till syltproduktionen förvarades i öppna kärl. Dessutom var golv och väggar i sådant skick att de inte gick att rengöra.

– Livsmedelslokaler ska vara fria från skadedjur eftersom dessa är bärare av sjukdomsframkallande mikroorganismer och kan förorena förpackningsmaterial, råvaror och färdiga varor samt redskap, konstateras det i beslutet.

Begärts i konkurs

Företaget åläggs vid vite att upphöra med all produktion, hantering och förvaring av livsmedel. SVT Nyheter Värmland har sökt företrädare för bolaget men de har ej gått att nå.

I offentliga register framkommer att företaget en tid efter inspektionen begärdes i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.