Foto: Sportfiskarna

Syrebrist har orsakat fiskdöd i Sandbäckstjärn

Publicerad

Sandbäckstjärn i Karlstad har drabbats av syrebrist med fiskdöd som följd. Man har enligt Sportfiskarna upptäckt döda fiskar under isen och på ställen där det är öppet vatten.
– Det som hänt under vintern är att det blivit syrebrist i tjärnet på grund av att mycket växter har brutits ner och det har inte tillförts något nytt syre, säger Peter Belin, platschef på region Värmland.

Under vintern har Sandbäckstjärn i Karlstad drabbats av syrebrist, det här är vanligt förekommande i grunda mycket näringsrika sjöar under långa kalla vintrar.

– Det här är allvarligt för fiskarna och för tjärnet då fisket är utslaget, alla fiskar kan vara döda. Det ligger mycket fisk i vattnet längs land där isen smält, säger Peter Belin.

Det här är inte första gången det här händer i Sandbäckstjärn.

– Jag vet att det här har hänt innan vi tog över skötseln 2014, säger Peter Belin.

Sportfiskarna kommer fortsätta med utsättningar av regnbåge och öring i tjärnet.

– Vi kommer forsätta att plantera ut Regnbåge och Öring så det kommer inte vara någon fara att fiska i tjärnet frampå. Och något positivt med det hela är ju att den fisk vi planterar ut får det bättre, de behöver inte konkurrera om födan. Men det är klart att det är tråkigt för det ekologiska systemet det som hänt, säger Peter Belin.

För tillfället är det stängt för fiske men den 1:e maj öppnar man tjärnet igen för fiske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer