Tågolyckan i april i år inspirerade krögare att göra en glass: Kulturkrocken. Foto: SVT

Tågkrock blev glass

Uppdaterad
Publicerad

Tågolyckan vid Karlstads centralstation i april har inspirerat krögare att skapa en ny glass.

Det var den 24 aril som ett chartrat tåg spårade ur mitt på centralstationen i Karlstad. Det backande tåget stannade inte i tid och en vagn blev hängande i luften. Ingen skadades, men tågtrafiken drabbades av stora störningar.

Fantiserade om Lerin

Krögaren Kjell Björnstad driver tillsammans med kollegan Bo-Göran Bola Sjögren restaurangen Terrassen i Karlstad. Han uppmärksammade tågolyckan på ett annorlunda sätt.

Tågolyckan i Karlstad

– Min sambo och min dottern åkte förbi efter smällen. Sen såg jag en massa bilder i sociala medier, och då snurrade det till i min skalle!, säger Kjell Björnstad.

– De som var här med tåget hette SKÅJ, Stockholms kultursällskap för ånga och järnväg, och de skulle Lars Lerinmuseet. Då fantiserade jag om att Lars Lerin stod på perrongen och fick se hur tåget fortsatte förbi betongsuggan och ut på taket till Pressbyrån. Det blev en riktig kulturkrock!

”Knäppa smaker”

Smakmässigt är även glassen en krock: rabarber, vanlij, ingefära, kaffe och mynta-limesås.

– Den låter jätteknäpp men den blir god, säger Kjell Björnstad.

– Det är fantastiskt att vi har en sån konstnär i Karlstad. Tänk att stoppa in honom i en dansbandshögborg som Sandgrund! Jag tycker det är en kulturkrock i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Karlstad

Mer i ämnet