Foto: SVT

Inget brott bakom tågolyckan på stationen i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Den förundersökning som funnits för att se om allmänfarlig vårdslöshet var orsaken till tågurspårningen i Karlstad i år läggs nu ner.

Det var i april i år som ett tåg spårade ur mitt på stationen i Karlstad. Det backande tåget stannade inte i tid, och blev hängande i luften där spåren tog slut.

I samband med olyckan startade Trafikverket en utredning om hur det gått till, och en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet startades.

Tågolyckan i Karlstad

”Klarlägga brister”

– Syftet med utredningen är först och främst att klarlägga vilka brister och orsaker som har lett till olyckan så att man kan vidta åtgärder för att det inte ska hända igen. Men utredningen kommer finnas med i underlaget för den juridiska ansvarsprocessen också, sa Ing-Marie Vestrin, chef för Trafikverkets enhet för olycksutredningar, då.

Inget brott bevisbart

Nu läggs alltså den juridiska förundersökningen ner, med motiveringen att det inte går att bevisa att den som hade kunnat misstänkas gjort sig skyldig till något brott.

”Emellertid anser jag att den oaktsamhet som kan läggas envar av dem till last inte är sådan att den kan bedömas som straffbar oaktsamhet”, skriver kammaråklagare Tyko Gullmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Karlstad

Mer i ämnet