Kvinnor hand i hand framför Värmlands tingsrätt. Foto: SVT

Munkavle på för brottsoffren

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen ställde sig ett 60-tal kvinnor hand i hand framför Värmlands tingsrätt i Karlstad med munnen övertejpad. Syftet? Att demonstrera mot hur offer för sexualbrott hanteras i rättssystemet.

Under hashtagen #rättslösa demonstrerar nu kvinnor mot ”hur kvinnor står rättslösa inom rättsväsendet”. Demonstrationen är en av flera liknande som hålls runt om i landet och började som ett initiativ av den feministiska sajten Gardet, som startats av bland andra medieprofilen Cissi Wallin.

Hon radar upp tre gemensamma punkter för demonstrationerna: mer resurser till polisen för att utreda sexualbrott; ökade stöd till brottsoffer och att den allmänna synen på offer för sexualbrott måste ändras.

– Det finns ingen annan grupp brottsoffer som blir så misstrodda som kvinnor som blivit utsatta för övergrepp, säger Cissi Wallin.

Fem procent blir fällda

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, leder runt fem av hundra anmälda våldtäkter till fällande dom.

– Det är klart att en sådan siffra är låg, men hur lågt den är i jämförelse med andra brottskategorier är svårt att säga, säger Urban Bengtsson, chef på utredningssektionen vid polisen i Värmland.

Hos polisen i Karlstad pågår just nu 60 utredningar gällande sexualbrott och i hela Värmland 176 stycken.

– Det är ju komplexa utredningar många gånger där det krävs en rad olika utredningsåtgärder. Vi ser att vi har brustit i det här, dels tar det för lång tid och dels behöver vi se över metoderna som vi använder, säger Urban Bengtsson.

Nationell satsning

Hans uppfattning är att sexualbrotten är prioriterade, men han pekar också på att det alltid finns en konkurrens med andra grova brott.

– Utredningar där folk är frihetsberövade tar också resurser och någonstans så vägs ju brott mot varanda. Våldtäkt till exempel är ett grovt brott och ligger högt på prioriteringslistan, men det är ibland smärtsamma prioriteringar som måste göras.

Från och med januari inleds en nationell satsning för att utöka polisens resurser för ”särskilt utsatta brottsoffer”, där just sexualbrott ingår. Det innebär ett tillskott på drygt 25 miljoner kronor för Polisregion Bergsslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.