Smittskydd Värmland: Räkna med fortsatt ökning av antalet TBE-fall

Publicerad

Det märks i hela Sverige – antalet fall av TBE har ökat kraftigt. Detta märks inte minst i Värmland där utvecklingen är tydlid. Under 2021 konstaterades totalt 21 fall, året dessförinnan bara tio. Smittskydd Värmland befarar att ökningen av TBE-fall kommer att fortsätta.

I hela landet konstaterades 533 fall av TBE förra året varav alltså 21 i Värmland.

Smittskydd Värmland förklarar ökningen med att det under 2021 fanns mycket smågnagare, som är ett av de främsta värddjuren för fästingar. Man konstaterar också att folk i stor utsträckning semestrade hemma och vistades mer i skog och mark under pandemiåret.

– Fästingarna bär på mer smitta här nu jämfört med tidigare, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Region Värmland.

Kan leda till hjärninflammation

Riskområdena i länet är framförallt i kommunerna nära Vänern, men nu också runt Arvika och Kil. TBE-viruset kan orsaka en inflammation i hjärnan.

– Det är viktigt att man är medveten om vilka riskområden som finns och att man skyddar sig, betonar Anna Skogstam. Man kan skydda sig mot fästingbett och det är också en fördel om man vaccinerar sig mot TBE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.