Foto: SVT

Teknik- och fastighetsnämnden säger ja till Muminavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Teknik- och fastighetsnämnden har godkänt genomförandeavtalet mellan Karlstad kommun och Muminvärlden i samband med en etablering av en Muminvärld på Skutberget.

Under torsdagen tog Karlstad kommun ytterligare ett steg närmare en Muminetablering på Skutberget.

Teknik- och fastighetsnämnden röstade under förmiddagen ja till genomförandeavtalet, ett markupplåtelseavtal mellan kommunen och Muumimaailma Oy.

Planer på Muminvärld i Karlstad

”Längre tider än normalt”

Enligt nämnden följer avtalet kommunens praxis för genomförandeavtal vid exploateringar men vissa etableringsspecifika anpassningar har gjorts.

– Bland annat är avtalet skrivet på engelska och svenska. Sen handlar det om längre tider än normalt för vanliga genomförandeavtal, utbyggnaden av en hel park gäller under en tioårsperiod, säger Fredrik Nilson, chef markavdelningen.

Nästa vecka kommer kommunstyrelsen ta beslut om avtalet och i december fattar kommunfullmäktige beslut i frågan.

Avtalets huvuddrag

Avtalet i huvuddrag enligt nämnden:

• Markområde med tomträttsavtal om 20 år upplåts

• Tomträttsgälden beräknas utifrån de på tillträdesdagen gällande jämförbara markpriserna

• En temapark ska färdigställas av Muminvärlden i flera etapper och den första etappen ska vara färdigställd senast 36 månader efter tillträdesdagen

• Arrendeavtal ska tecknas för parkeringsplatsen

• Kommunen ansvarar för projektering och utbyggnad av allmänna anläggningar

• Särskilt avtal om allmänhetens möjlighet för tillträde till området utanför temaparkens säsong ska tecknas innan tillträdesdagen.

Se klippet ovan om hur Socialdemokraterna i Karlstad i november ska ta ställning till Mumin vid omröstningen i kommunfullmäktige. Det kan avgöra om det blir ett Muminland i Karlstad eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet