Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ulrica, Maria och Josefine Hebbe om sitt engagemang för att få in musik och kultur på våra äldreboenden. Foto: SVT

Demenssjuka Annas sång har blivit en viral succé

Uppdaterad
Publicerad

Klippet har blivit en viral succé med över en miljon visningar. Det var under en spelning på ett äldreboende i Sörmland, som de värmländska sångarna i The Hebbe Sisters och pianisten Ulrika Hebbe, lyckades filma 92-åriga demenssjuka Anna när hon fångades av musiken, reste sig upp och tog ton för full hals.

– Jag tror att musik kan hjälpa till att läka, säger Maria Hebbe.

Artisterna vill gärna trycka på vikten av att föra in kulturen på våra äldreboenden. Något som de menar både ger glädje, gemenskap och kan hjälpa till att väcka minnen till liv.

– Vi vill uppmana politikerna att öppna sina ögon så att resurserna till äldre fördelas mer lika i länen – så att alla kan få ta del av kultur. Det kan ske mirakel då, säger Maria Hebbe. 

Och hennes syster Josefine fyller i:

– Man hoppas ju själv en dag att få bli gammal och då vill man verkligen ha kultur den dagen – för det är så viktigt för oss människor. 

Vi träffade systrarna och deras mamma för ett snack under en cafe-träff på Stockfallet i Karlstad. I klippet berättar de om sitt engagemang för att få in musik och kultur på våra äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.