Foto: SVT

”Thriller” när makten ska avgöras på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Maktskifte eller ej i Hammarö kommun?

Det blir troligtvis Sverigedemokraterna, som med sina tre mandat, avgör vilka partier som ska styra i kommunen.

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare Anders Ahl är ingenting klart inför kvällens kommunfullmäktigemöte, men just nu lutar det år att Sverigedemokraterna kommer att ge sitt stöd till partierna bakom Hammarösamverkan. Det skulle innebära ett maktskifte i kommunen och att Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet tar över makten, med stöd av SD.

– Vi har inte gjort upp men ändå diskuterat om kommunens framtid. Hammarösamverkan är tydligare med att de kan föra en dialog också med oss. Medan det mest är kutryggar från de som styr, det är inte så glada blickar, säger Anders Ahl.

SD avgör

I fredags gick Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, som gemensamt styrt i kommunen den gångna mandatperioden, ut med att de var beredda att fortsätta med ett valtekniskt samarbete, trots att de inte har egen majoritet.

Strax därefter förklarade partierna bakom Hammarösamverkan att de utmanar de tre partier som styr idag om makten. Men inte heller de har egen majoritet.

Det innebär att Sverigedemokraterna blir vågmästare och avgör vart makten hamnar.

– Det är en riktig thriller, säger Margareta Ivarsson (C), som ska leda mötet i kväll.

Omöjligt för C

Hon säger att det till slut blev omöjligt för Centerpartiet att samarbeta med Hammarösamverkan, som kan bli beroende av Sverigedemokraterna.

– Det var den stora anledningen. Centerpartiet kan inte vara med i en ledning som har ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Det kan inte vi ställa upp på, säger hon.

”Lekskolenivå”

Anders Ahl säger att hans SD-grupp tar slutlig ställning i kväll i samband med kommunfullmäktigemötet.

– Det är mycket som kan hända, till exempel att partier, till exempel, Miljöpartiet, i sista stund byter block. Ännu är inte sista ordet sagt, men man kan se att Hammarösamverkan varit mer öppet och mer diplomatiska gentemot oss, säger han.

Margareta Ivarsson reagerar mot tanken på att Hammarösamverkan lägger fram sina förslag och bara hoppas på ett stöd från SD utan att ha gjort upp med dem.

– Det är lekskolenivå. Alla kan ju räkna. Om SD röstar på dem är det en aktiv handling, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.