”Vi har påbörjat diskussionerna, men nu måste vi avsluta dem också”, säger Ulric Andersson (S), regionråd i opposition. Foto: SVT

Tillfälliga chefer på sex av de högsta tjänsterna i regionen

Publicerad

Samtidigt som Region Värmland förbereder sjukvården i länet för den största utmaningen hittills sitter tillfälliga chefer på sex av de tyngsta uppdragen i regionen. Det gäller till exempel både regiondirektören och hälso- och sjukvårdsdirektören.

– Det här är verkligen inte den bästa situationen. Jag tycker att vi måste ha personer på de här posterna som har fullt mandat, säger Ulric Andersson (S), regionråd i opposition.

Han anser att politikerna nu bör utse tillförordnade regiondirektören Peter Bäckstrand till regiondirektör och att det är speciellt angeläget i och med all osäkerhet som finns med de svåra utmaningar som sjukvården står inför när det gäller smitta av coronavirus.

Sex har lämnat sina jobb

Sex av de högsta cheferna i regionen har av olika skäl lämnat sina jobb och ersatts av tillförordnade chefer.

Förra regiondirektören, Anneli Snobl, fick lämna jobbet i höstas. Peter Bäckstrand har tjänsten som tillförordnad regiondirektör i väntan på att en ny ska rekryteras.

Förre hälso- och sjukvårdsdirektören Tobias Kjellberg har också lämnat sitt jobb. Lena Gjevert är tillförordnad på den tjänsten.

Tobias Kjellberg har fortfarande en roll som ledningsläkare vid regionen.

Fler chefer som är tillförordnade

Det är tillförordnade chefer också på tjänsterna som områdeschef för slutenvården, områdeschef för öppenvård, HR-direktör i regionen och HR-chef inom hälso- och sjukvård – bland annat.

– Vi har ett ansvar för att det här fungerar på ett bra sätt och då måste vi ha en högsta tjänsteman som har ett fullt mandat, säger Ulric Andersson.

Fredrik Larsson (M), som är regionråd och regionstyrelsens ordförande, säger att han har fullt förtroende för de tillförordnade chefer och direktörer som har tjänsterna nu.

– Så här är det. De som arbetar i vår organisation, på alla nivåer, från högsta nivån i ledningsorganisationen till läkare, sjuksköterskor, medarbetare som hjälper till med lokaler och hygien och allt möjligt. Alla behövs. Jag har fullt förtroende för att alla görs sitt absolut bästa, säger Fredrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.