Tingsrätten startar utredning om nämndeman

Uppdaterad
Publicerad

Efter Expressens avslöjande om att en värmländsk nämndeman ska ha uttalats sig rasistiskt på nätet, vill lagmannen Lars Bjurstam utreda vad som skrivits.

Nämndemannen Lisen Persson, som sitter för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Hagfors kommun, ska enligt Expressen ha skrivit rasistiska uttalanden på olika hatsajter på nätet. För att bli nämndeman är kravet från Sveriges domstolar bland annat att man måste ”vara lämplig för uppdraget med hänsyn till omdöme, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter.”

Är det lämpligt att vara nämndeman när man har gjort sådana här uttalanden?

– Det är en fråga som jag givetvis inte ska svara på nu. Om vi kommer fram till att de här uttalanden har gjorts av den här nämndemannen ska jag fatta ett beslut. Innan dess måste vi utreda och hon ska få möjlighet att yttra sig, säger Lars Bjurstam.

Utreder vidare

Lagmannen Lars Bjurstam säger att Tingsrätten måste få tag på förstahandsuppgifterna och inte titta på påståenden från andra.

– Vi börjar idag att ta reda på vad hon faktiskt har gett uttryck för. Om det är hon som har skrivit och vad är det hon har skrivit. Sedan får vi gå vidare utifrån det, säger han.

Hänt förut

Enligt lagmannen har det hänt tidigare i Värmlands tingsrätt att en nämndeman har blivit entledigad efter att ha gjort rasistiska uttalanden på nätet. Det var 2011, precis innan Lars Bjurstam började som lagman i Värmlands tingsrätt.

– Men då undanröjde överklagandenämnden för nämndemannauppdrag tingsrättens beslut att entlediga nämndemannen, säger Lars Bjurstam.

Folkets representanter

Nämndemannasystemet bygger på grundtanken att nämndemännen ska vara folkets representanter vid domstolarna. Om det nu finns flera som har liknande åsikter bland svenska folket, var drar domstolen gränsen för vad man får uttrycka?

– Det är jättesvårt, människor i Sverige har en massa olika åsikter, och de måste finnas bland nämndemännen också. Men i offentligheten kan man inte uttrycka sina åsikter hur som helst om man har vissa uppdrag.

Fakta nämndemän

De är oftast tre stycken vid brottsmål i Tingsrätten. De flesta myndiga svenska medborgare kan väljas till nämndemän.

Deras uppgift är att tillsammans med juristdomaren tillämpa rättsreglerna i målet.

Nämndemännens medverkan syftar till att domstolens avgörande ligger i linje med samhällets allmänna rättsuppfattning.

Att vara nämndeman är inte ett politiskt uppdrag, men de väljs i kommun- eller landstingsfullmäktige efter nominering av de politiska partierna.

Källa: Sveriges domstolar

Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag

Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag har till uppgift att pröva överklaganden av domstolsbeslut om entledigande och avstängning av nämndemän. Nämndens beslut kan inte överklagas.

Nämnden inrättades den 1 juli 2006 och har sitt kansli hos Kammarrätten i Sundsvall.

Källa: www.kammarrättenisundsvall.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.