Spana in Friluftsfrämjandet sju äventyrstips. Foto: SVT

Vintertälta eller mörkervandra – tips på äventyr för sportlov hemma

Publicerad

I år tillbringar många sportlovet hemmavid. En del med snö, andra utan. Friluftsfrämjandet tipsar om aktiviteter på hemmaplan.

– Visst blir sportlovet annorlunda för många i år, med mindre sociala aktiviteter och mindre resande. Men kom ihåg, är det något som många hittat tillbaka till det senaste året så är det möjligheterna i naturen.

Oavsett finns det gott om aktiviteter att ägna sig åt, ofta precis utanför dörren. För sportlov behöver faktiskt varken spenderas långt bort eller kosta mycket menar Friluftsfrämjandet.

– Friluftslivet har kanske aldrig varit viktigare än just nu, och det finns otroligt många enkla men spännande äventyr du kan ägna dig åt i närheten av där du bor, säger Cajsa Rännar, friluftsexpert på Friluftsfrämjandet.

Se äventyrstipsen i klippet.

Sju äventyrstips från Friluftsfrämjandet

1. Mörkervandra

Nu är dagarna korta, så utnyttja det! Turen kommer se helt annorlunda ut i mörkret än i dagsljus. Välj en lagom lång tur du vandrat förut och följ noga markeringarna så ni inte går vilse. Klä er varmt och utrusta er med bra pannlampor. Prova att släcka pannlamporna en stund när ni pausar och blicka ut på den mörka himlen. Ser ni stjärnor? Bästa slow tv som finns.

2. Vintertälta

Med extra förberedelser är det fullt möjligt att tälta på vintern. Kylan ställer visserligen krav på ditt tält, liggunderlag och sovsäck och på dina kläder – men saknar du utrustning, se om du kan låna eller hyra av någon. Mössa, ullunderställ och varma strumpor är en bra nattuniform. En lykta eller ljusslinga mysigt! Tälta gärna vid en eldplats, få saker slår att titta på stjärnorna vid en sprakande brasa. Innan du går och lägger dig, få upp värmen genom att dansa/gympa innan ni kryper ned i sovsäckarna. Ge er inte ut för långt. Det kan vara skönt att tälta nära bilen om något går fel.

3. Laga finmiddag ute

Allt smakar bättre ute och du kan samtidigt bjuda in lite fler gäster som inte kan träffas inne i pandemitider. Ta med förstärkningsplagg och drick varmt medan du lagar maten. Satsa på värmande rätter som grytor eller krämig pasta. Vill du göra det enkelt kan du laga allt hemma och ta med i termos. Men var inte rädd för att laga en hel måltid på plats, det är kul!

4. Baka över eld

Att baka ute kan bli hur svårt eller hur enkelt som helst. En variant är att köpa ett vanligt pizzakit. På plats vid elden penslar du den färdiga degen med smör och strör över socker och kanel. Rulla ihop och skär i en centimeters skivor. Ned med bullarna i en oljig stekpanna, lägg lock på för att skapa ugnseffekt. Fem minuter på varje sida räcker. Sen njut!

5. Hinderbana

Använda naturen för fartfylld lek – roligt för både stora och små i familjen. Välj en avgränsad plats och planera tillsammans hinderbanan. Kanske hittar ni en stock för balansgång, ett dike att hoppa över och ett stenblock att klättra på. Spring slalom mellan stenar, runda en tall och krypa under en stor tät gran.

6. Vinterbad

En aktivitet för vuxna sportlovsfirare är att vinterbada. Det ger en energikick, och forskning visar att det kan stärka immunförsvar, sänka blodtrycket och minska oro. Det viktiga är att du vänjer dig långsamt. Börja med korta dopp och förläng eftersom. Ett sätt att behålla värmen på är att använda neoprenhandskar och strumpor. Doppa inte huvudet förrän du har blivit en van vinterbadare, för då ökar värmeförlusten snabbare och du kan bli yr. Fokusera på din viloandning genom hela badet för att inte stressa kroppen. Av säkerhetsskäl är det bra att stanna nära stranden.

7. Samla naturreservat

Det finns runt 5 000 naturreservat i Sverige – fin, skyddsvärd, och ofta lättillgänglig natur. Du kommer bli överraskad över hur mycket som finns bara runt hörnet! Det går lätt att hitta information om naturreservat nära dig på Länsstyrelsens webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.