Bilden är ett montage. Foto: SVT

Hammaröbo tog medaljer i tufft ökenrace

Uppdaterad
Publicerad

Efter 12 dagar och 650 mil på motorcykel är Hammaröbon Henrik Rahm hemma på ön igen. Och med sig i bagaget har han två medaljer.

Henrik Rahm är hemma i ett vintrigt Värmland. Ett Värmland som står i bjärt kontrast till det ökenlandskap han färdats i under den 12 dagar långa tävlingen Africa race.

– Just i dag känner jag mig lite trött efter en lång resa hem. Men det är helt okej, jag är oskadd, säger Henrik Rahm när vi träffar honom i hans villa hemma på Hammarö.

Tredje gången

Det är tredje gången han kör den 650 mil långa ökentävlingen som startar i Monaco och slutar i Dakar. Målet var att den treåriga satsningen skulle avslutas med en seger.

– Jag är nöjd. Jag siktade på att vinna, givetvis, och ledde fram tills det var två dagar kvar. Sedan började motorcykeln krångla och jag halkade ner till en tredje plats, berättar Henrik Rahm.

Tog två medaljer

Det blev slutligen en bronspeng för Henrik Rahm, och dessutom en silvermedalj i klassen förare som kör helt utan assistans. Och det är just det där med att klara sig själv under den brännande ökensolen som är Henrik Rahms grej.

– Man har ett väldigt bra liv här hemma i Sverige och behöver inte fundera på hur man ska klara dagen. I det här går man bakåt till något väldigt grundläggande, att man ska klara dagen och nästa dag. Det är något väldigt befriande och belönande i det, säger Henrik Rahm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.