Tog stryptag på frun – döms för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Mannen virade en laddsladd runt sin frus hals och drog åt. I polisförhör berättar kvinnan att han sagt att han ska skära henne i småbitar, men under rättegången minns hon inte längre detta. I dag döms mannen till fängelse för grov misshandel, och inte mordförsök, som åklagaren hade yrkat på.

Kvinnan hade ansökt om skilsmässa tidigare under året, men de bodde fortfarande tillsammans i Karlstad. I hennes patientjournal från psykiatrin står antecknat att hon blivit utsatt för misshandel i hemmet sedan 2006, bland annat flertalet strypförsök.

Nu anklagade mannen henne för att vara otrogen. Under rättegången beskriver hon hur han kommer in i sovrummet på morgonen den 30 juli och frågar vad hon gör. ”Nu räcker det” sa han flera gånger när han höll laddsladden runt hennes hals.

De ramlar ner på golvet. Hon sparkar med benen. Till slut kommer hennes dotter och knuffar bort pappan.

Sparkade hål i dörren

När kvinnan sedan låser in sig i sovrummet sparkar hennes man in ett hål i dörren. Hon börjar klättra ut genom fönstret, men det är för högt. Istället ringer hon polisen och säger att det är massa blod, så att de ska komma fort.

Hennes make har erkänt att han tog stryptag runt hennes hals och att han sparkade in ett hål i dörren. Det hade blivit bråk men han höll inte särskilt hårt om hennes hals och mindre än en minut. 

Polisen som kommer till lägenheten konstaterar att kvinnan är blåröd runt halsen, hostar och har svårt att prata.

Dödshot

I polisbilen berättar mannen att han ville döda henne och i polisförhör säger både kvinnan och hennes dotter att han uttryckt den vilja även direkt till dem.

Men under rättegången är det ingen av dem som står fast vid det.

Det var framför allt de uppgifterna, om dödshoten, som gjorde att åklagaren yrkade på mordförsök och inte grov misshandel i åtalet. Det bevisar uppsåt att döda.

Varför ändrade de sig?

Jag vet inte det. Det är en fråga som bara målsägande kan svara på, säger åklagaren Helena Pihlqvist. 

Fängelse

Tingsrätten konstaterar att mannen befunnit sig i ett upprört tillstånd och dåligt psykiskt skick, och skriver: ”man ska vara försiktig med att tolka hans uttalanden som att han verkligen ville att hon skulle dö”.

Enligt försvarsadvokaten förnekar mannen bestämt att han önskat ta livet av sin fru.

Det går inte att ställa utom rimligt tvivel att han hade uppsåt att döda, menar tingsrätten och dömer honom till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer