Tonåringar i Värmland snusar mer – men dricker mindre

Uppdaterad
Publicerad

Fler tonåringar i Värmland snusar, men dricker mindre alkohol, jämfört med tidigare år. Det enligt enkätundersökningen ”Elevers drogvanor” som Länsstyrelsen i Värmland gjorde hösten 2021. Nu är första rapporten efter undersökningen klar.

Undersökningen var frivillig och genomfördes anonymt på lektionstid. Hör några elever på Minnebergsskolan berätta om sina tankar kring rapporten i klippet ovan. 

Undersökningen genomfördes för femte gången i 16 kommuner i Värmland. Sammanlagt svarade 3720 elever från grundskolan i årskurs 9 och på gymnasiet i årskurs 2 på frågor om sina vanor av, och tankar kring, bland annat alkohol, tobak och droger.

Bland annat visade det sig att alkohol inte är lika vanligt som första gången undersökningen genomfördes år 2013, något som överraskar eleverna SVT har pratat med.

– Jag tycker att det är bra men konstigt att det inte har ökat eftersom jättemånga i vår ålder vill dricka och bli fulla på fester, säger Albin Westby som går i nian på Minnebergsskolan i Arvika.

Fler snusar

Drickandet av alkohol minskade från 2013 till 2017 och har varit relativt oförändrad sedan dess, enligt rapporten. I höstas svarade 34 procent av eleverna i nian och 66 procent av eleverna i tvåan att de hade druckit alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna.

Däremot snusar fler ungdomar i Värmland, visar undersökningen. Bland eleverna i tvåan ökade snusningen från 14 procent år 2017 till 28 procent år 2021. Ökningen märks av tydligast bland unga tjejer även om snusning fortfarande är vanligast bland killar i samma ålder.

Har blivit erbjudna narkotika

Rapporten visar även att fler unga är öppna för att testa narkotika. Att droger är vanligt bland ungdomar i samma ålder är något som eleverna SVT har pratat med har märkt av och upplever som oroande.

– Jag har blivit erbjuden narkotika, men tackat nej, säger Albin Westby.

Hör rektorn på Minnebergsskolan, Maria Uppvall Fors, om hennes syn på rapporten i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.