Arkivbild Foto: Lars Sjöqvist

Torsby Finnskogscentrum vann arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Finnskogscentrum vann i den internationella arkitekturtävlingen som anordnas av World Architecture News, i kategorin ”anpassad återanvändning”, adaptive reuse award.

Finnskogscentrumet i Lekvattnet var en av sex byggnader som gått till final i den internationella arkitekturtävlingen WAN Awards, som årligen arrangeras av World architecture news.

Fem domare valde gemensamt ut Finnskogscentrumet som den byggnad som bäst speglade kategorin, anpassad återvinning.

”Bornstein Lyckefors Architects har förvandlat en blygsam skolbyggnad i Värmlands djupaste skogar till ett allmänt museum som hyllar finnarna som bodde i skogen under 1600-talet och använde svedjebruk i skogarna,” lyder delvis juryns motivering.

Läs mer: Finnskogcentrum i prestigefylld final

– Det är jätteroligt, vi har hållt på med det här projektet några år nu. Det är alltid roligt när någon säger att man gjort något bra, säger verksamhetsledaren Kersti Berggren.

För henne och hennes kollegor var det stort att överhuvudtaget komma till final.

– När jag såg finalisterna blev jag glad över att vi överhuvudtaget tagit oss till topp sex. Jag blev väldigt överraskad när vi vann, säger Kersti Berggren.

Förhoppningen är att detta kan ge ökad spridning för muséeprojektet.

– Att den lilla, lilla orten Lekvattnet uppmärksammas så här är så kul. Det här kommer alldeles säkert att delas och spridas på andra håll, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.