Stina Nilsson är en av medaljfavoriterna i sprinten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Torsby har skolat nio OS-deltagare

Publicerad

Nu har OS i Peyongchang, Sydkorea, dragit i gång. Hela nio av de idrottare som kommer att representera Sverige i spelen har tidigare varit elever på Torsby idrottsgymnasium

– Det är fantastiskt att vår skola har en sådan bred representation av tidigare elever i OS.  Vi gläds åt deras framgångar och kommer hålla tummarna för dem i de kommande tävlingarna, säger Anders Larsson, biträdande rektor på Torsby idrottsgymnasium.

Fyra olika grenar

Torsbyeleverna finns representerade i fyra olika grenar. Flest är skidskyttarna där Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Peppe Femling är uttagna.

Värmlänningarna i OS 2018

Störst chans till medalj för skidskyttarna finns sannolikt i damstaffeten där laget haft flera pallplatser tidigare under säsongen. Återstår att se om Persson och Brorsson får chansen att åka staffetten.

Värmländskan Mona Brorsson Foto: Arkivbild / Anders Wiklund / TT

Storslalomåkaren Matts Olsson från Köla är också en tidigare elev med medaljchans. Mats har en seger i paralellstorslalom den här säsongen.

Den av de före detta torsbyeleverna som åker till Sydkorea med störst förväntningar på sig är dock längdskidåkaren Stina Nilsson.  Hon har dominerat i sprintcupen under säsongen och ses som ett stort medaljhopp i både den individuella sprinten, sprintstaffetten och troligtvis även damstaffetten. Hanna Falk, även hon sprintspecialist, har också chans till medalj.

Unga längdåkaren Viktor Thorn har tagits ut till mästerskapet på framtidskriteriet. Landslagsledningen har dock aviserat att han får chansen i sprinten och att han även kan bli aktuell för andra distanser.

Lisa Andersson som kommer tävla i skicross är även hon tidigare elev på skolan.

Mästerskapet i Peyongchang pågår 8-25 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmlänningarna i OS 2018

Mer i ämnet